Főkép Igen, igen igen. Valahogy így kell igényes zenei könyvet kiadni. Az AC/DC eddigi pályafutását bemutató kötet már külső megjelenésében is tetszetős: nagy alakú, keménytáblás, a címlapon Angus Young gitáros látható a földön szólózva, s non plus extraként tetszés szerint forgatható, ami nyilvánvaló utalás a koncerteken bemutatott produkciójára. Továbbá jó minőségű a papír, rengeteg a fekete-fehér és a színes fotó, a tipográfus pedig bátran élt a kiemelés különféle lehetőségeivel (tónus, betűméret, oldalelrendezés) – egyszóval ezúttal a megszokottnál jóval többet kapunk (utoljára a Glenn Povey Pink Floyd könyvénél éreztem így).
 
Természetesen az AC/DC meg is érdemli a törődést, elvégre az ötödik kontinensről kevés együttes válik világszerte ismertté, kedveltté és nem utolsó sorban anyagilag is sikeressé. A könyv szerzője nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bemutassa ezt a nem mindennapi pályafutást, beszéljen a kitérőkről, a zenei gyökerekről és persze a személycserékről – egyszóval mindenről.
 
Számomra nem az volt érdekes, hogyan jutottak el a külvárosi kocsmákból a tízezres stadionokig (persze ez is tanulságos), hanem inkább az, miként kerültek évekig tartó hullámvölgybe, és tudtak újra rátalálni a helyes útra. Erről annak idején nem sok szó esett, ezért a Flick of the Switch és a Blow Up Your Video lemezek közötti időszak viszonylagos tanácstalanságáról szóló fejezeteket különösen izgalmasnak tartom. Miként arra is kíváncsi voltam (és kaptam is választ), hogy miért kellett Chris Slade dobosnak távoznia az együttesből, amikor egy roppant erős (és ennek megfelelően sikeres) albumon működött közre. De nem folytatom, mert annyi mindenről szó esik a kötetben, hogy túl hosszú lenne a felsorolás. Az sem panaszkodhat, aki inkább a lemezekről szeretne többet megtudni, hiszen általában kétoldalnyi terjedelemben kritikusok is leírják véleményüket, s ez pont elegendő az alapos ismertetésre.
 
Elolvasás alatt és után már csak egyetlen feladta van a rajongónak, zenekedvelőnek: leemelni a polcról valamelyik AC/DC lemezt, és újra megtapasztalni azt a varázslatot, amit a The Razors Edge, a Back in Black vagy bármelyik kedvenc korong képvisel.

Részlet a könyvből