Főkép

A Mester ezen könyvét 1963-ban írta, s ő maga is az egyik legjobbjának tartja. Mondhatni, hogy tipikus Vonnegut könyv: elvont, néhol groteszk, sokszor vicces, de könnyen meg is ríkathatja az olvasót, és miközben mellékvonalon pukkasztja a polgárokat, megrázóan mély üzenetet is hordoz.

Hogy miről szól? Hm. Körülbelül... ööö... Szóval van egy különc tudós, illetve nincs, mert már meghalt, és a három torzszülött gyerekére hagyta a szuperjég nevű csodaszert, amivel lényegében szempillantás alatt el lehet pusztítani a földi életet úgy A-tól Z-ig.
A három gyermek, valamint történetünk egyes szám első személyben mesélő mesélője egy kis szigetre keveredik, San Lorenzo-ra, ahol totális diktatúra uralkodik, és tiltott minden vallás, különös tekintettel a bokononistára, ami amúgy csak erre a szigetre jellemző.
Persze Bokonon próféta megannyi tanítása felbukkan a könyvben – a jellegzetes, keserű s mégis oly’ emberséges vonneguti bölcsességek hordozói ezek.

A címbéli macskabölcső persze afféle költői eszközként szerepel. Így hívják azt a zsinór-játékot, amit annyira nehéz átvenni meg nem összegubancolni, az ügyesebbek még az én gyerekkoromban is játszottak vele – és el is hangzik a könyvben többször, hogy: „Hol itt a bölcső? Hol itt a macska?"

Vonnegut sajnálatos módon 2007-ben meghalt, de ha minden igaz, még megjelenik egy-két könyve. Nem kapott Nobel-díjat, pedig megérdemelte volna, hiszen például Az ötös számú vágóhíd című regényében emlékeztette a világot, hogy a II. világháború végén teljesen fölösleges módon az amerikai és angol légierő porig bombázta Drezdát, és ezt bizonyára sok fontos ember nem találta politikailag elég korrektnek.

Nos, a Macskabölcső hovatovább az emberiség általában vett ostobaságára emlékezteti a világot. Mindazonáltal meggyőződésem, hogy Vonnegutnál kevesen szeretik jobban az emberiséget. Szokta is mondani magáról, hogy ő egy őrült humanista.

Az új, kétnyelvű kiadás révén mind az angolul jól tudók, mind pedig a kezdő nyelvtanulók eredetiben élvezhetik Vonnegut prózáját.

A szerző életrajza

Részlet a regényből