Főkép

A most górcső alá kerülő album egy sokszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő negyedik stúdió albuma. Beyoncé Knowles valamikor a ’90-es években lett világhírű a Destiny’s Child tagjaként, mellyel hihetetlen sikereket ért el. Sajnos a belső feszültségek eredményeként először átalakult, majd meggyengült, nem sokkal később pedig végleg feloszlott a csapat. Ha belegondolok, hogy mire lettek volna képesek együtt…
 
De nem érdemes keseregni, hiszen mindannyian kipróbálták magukat szólóban – kinek jobban, kinek kevésbé sikerült. Az 1981. szeptember 4-én született Beyoncé csak a harmadik volt a sorban, akinek megjelent a szóló lemeze, ám azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy az övé, a 2003-as Dangerously in Love lett a legsikeresebb, rajta olyan megaslágerekkel, mint a keleties beütésű „Baby Boy” és az energiabombaként robbanó „Crazy in Love”.
 
Őszintén szólva ez volt az első, és egyben utolsó teljes stúdió lemeze, ami bekerült a lejátszómba. Egészen mostanáig. A köztes években csak azok a dolgok jutottak el hozzám, amiket valamelyik médium felkarolt, legyenek azok dalok, klipek vagy bulvárhírek, na meg persze a 2009. március és 2010. február közötti turnéról készült koncertfilm DVD verziója. Vagyis nagyjából tudom, miket művelt az elmúlt években, mégis váratlanul ért az új lemez. Még nem tudom, hogy csalódott vagyok-e, amiért a nemes egyszerűséggel 4 című lemez nem tartalmaz igazán kiemelkedő dalokat, vagy boldog, amiért Beyoncé maradt a megszokott stílusnál, az R&B-nél, amiben tényleg nagyon jó, és nem próbált meg sok pályatársához hasonlóan valami újat, valami divatosat letenni az asztalra.


 

Úgy gondolom, hogy a 4 már egy sokkal érettebb, kiegyensúlyozottabb előadó produktuma, aki végérvényesen maga mögött hagyta a múlt démonait, bátran szembenéz a jelennel, és bizakodóan tekint a jövőbe. És ez egyértelműen tetten érhető az album színvonalán is, ami tökéletesen egységes, vagyis nincs rajta egyetlen kiemelkedő sem, nemhogy sláger. Remélem ez tudatos döntés eredménye, és nem azt jelenti, hogy csupán ennyi telik tőle. Mondjuk azt nem egészen értem, hogy ha évek óta stabil kapcsolatban él, mire fel ez a sok szakítós-szenvelgős dráma, arról nem is beszélve, hogy az ilyen lírai dalokban nem tudja kibontakoztatni azt a fene jó mozgását. Na jó, a „Run the World (Girls)”-ben lehet villantani, de azon kívül nem igazán.
 

Ami nem hagy kívánnivalót, az Beyoncé hangja, ami ugyanolyan egyedi, mint eddig, és ugyanolyan jól illeszkedik az R&B-hez, mint eddig. És talán éppen ezért a nem elkötelezett rajongók, illetve a műfajt csak a populárisabb vonulata alapján kedvelők számára egy picit idegesítő is lehet. Vagyis nagyon nehéz objektív véleményt mondani róla, de hát így vagyunk ezzel nagyjából az összes zene esetében. Nálam személy szerint nem felelt meg az elvárásoknak, ám tagadhatatlan, hogy a műfaj zsánereinek viszont tökéletesen megfelel, ráadásul nincs izzadtság szaga, ami a mai ínséges időkben bizony plusz pontokat érdemel…
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. 1+1
2. I Care
3. I Miss You
4. Best Thing I Never Had
5. Party (feat. André 3000)
6. Rather Die Young
7. Start Over
8. Love on Top
9. Countdown
10. End of Time
11. I Was Here
12. Run the World (Girls)
 
Diszkográfia:
Dangerously in Love (2003)
B’Day (2006)

I Am… Sasha Fierce (2008)
I Am… World Tour (2010) DVD
4 (2011)