Főkép

Megjelent az ifjú Sherlock Holmes kalandjainak második része, aminek megírásakor a szerzőt egyértelműen a „járt utat a járatlanért el ne hagyj” elv vezette. Ennek köszönhetően minden marad a régiben, ezért akinek az előző kötet elnyerte a tetszését, az ezúttal sem fog csalódni.
 
Mint korábban már írtam, a sorozattal Andrew Lane célja az, hogy a Sir Arthur Conan Doyle foghegyről odavetett, egy-két bekezdésnyi utalásainál sokkal részletesebben leírja nekünk, mit is csinált az ifjú Holmes, miként formálódott jelleme, s hogyan sikerült azt a zavarbaejtően sokféle, mégis célirányos ismeretanyagot összeszednie, amelynek később, magánnyomozóként oly nagy hasznát vette. Mindezeken túl némi moralizálásra is sor kerül, aminek során a felnőttek szájából hasznos okosságok hangzanak el, csak éppen azt nem tudjuk, hogy ebből mi marad meg hősünkben.
 
Az alapelvnek megfelelően ezúttal a hegedülés, a tetoválások és Amerika kerül kitárgyalásra. Az olvasmányosság érdekében ismét szövevényes bűnügybe keveredik kiskorú hősünk, ami szokás szerint messze túlmutat bácsikája kerítésén.
 
A történet nem túl bonyolult, és Lane lustaságból vagy más, számomra nem egészen világos okból pár alkalommal deus ex machina alkalmazásával menti ki hősünket a bajból, illetve az addig hideg fejjel gondolkodó főgonosz vét egy-két hibát. Utólag belegondolva mintha Alex Rider rohangálna a viktoriánus kor díszletei között, csak Holmes humorérzéke fejletlen a modern kori tesójához képest.
 
A könyv olvasásakor szinte kézzel fogható a befektetett kutatómunka: Lane saját bevallása szerint is sok időt fordított a korabeli viszonyok megismerésére. Vicces, hogy neki is a vasúti menetrendekkel gyűlt meg a baja, akárcsak Baráth Katalinnak. Persze a korabeli közlekedésénél sokkal érdekesebb volt a két testvér egymáshoz való viszonya, melynek révén kiderül, hogyan is néz ki a valóságban az angol hűvösség, illetve milyen hatása van annak, amikor már nem gyerekként nézi/kezeli öccsét Mycroft. No meg eddig az sem volt teljesen világos, hogy az idősebb Holmes gyerek tulajdonképpen mit is csinál, miért kapja a fizetését.
 
Ezzel még nincs vége a történetnek, hamarosan várható a következő rész.