Főkép Ki ne ismerné manapság Bagdy Emőke, Ranschburg Jenő vagy Csernus Imre nevét? Esetleg Pál Feri atyát vagy Almási Kittit? Mindegyikőjük neves szakember, akivel a médiában is egyre gyakrabban találkozhatunk, legyen szó tévéről, rádióról, magazinokról. A lélektani ismeretek – szerencsére – manapság egyre inkább elérhetőek mindenki számára, a pszichológia sztárszak az egyetemeken, halomra jelennek meg ismeretterjesztő illetve tanácsadó könyvek, és egyre többen kezdik elfogadni, hogy a segítség nem csak az orvosoktól érkezhet az emberi bajokra, hiszen már nem csak a testtel, hanem a lélekkel is képzett szakemberek foglalkoznak napjainkban.

A Nyitott Akadémia – korábban Mesterkurzus – előadássorozatának keretein belül a legkiválóbb szakembereket hallgathatjuk meg időről-időre, és hogy ne merüljenek feledésbe az előadáson hallott bölcs gondolatok, a Kulcslyuk Kiadó gondozásában megjelent egy, az előadásokat megörökítő kötet, Párkapcsolat Klinika cimmel.
 
Az előadások során Dr. Almási Kitti a párkapcsolatokban is gyakran előforduló elmagányosodásról beszél, az ellentmondó, és ezért sokszor csak nehezen kibékíthető elvárásokról társunk felé. Megemlíti a párkapcsolati játszmákat is, amelyekről a nemrégiben elhunyt Dr. Ranschburg Jenő előadása szól bővebben, megnevezve nem kevés olyan kapcsolati mintázatot, amelyek közül (némi önismeret és önkritika segítségével) jó néhányat magunk is felismerhetünk.

Szendi Gábor előadása a konfliktuskezelés témájával foglalkozik, melyben legfontosabb gondolataként azt fogalmazza meg, hogy az akarat kevés, talán nem is létezik, valójában a tettek azok, amelyekkel változást érhetünk el kapcsolatunkban. Mindeközben Dr. C. Molnár Emma azt próbálja körüljárni, hogy mik azok a dolgok, amelyek gátolják a harmonikus kapcsolat kialakulását, milyen illúzióink léteznek a boldogságról.

Pál Feri atya szintén a kapcsolati elvárásokról mesél magával ragadó stílusában, valamint elmeséli, melyek a leggyakoribb kihívások, amelyekkel egy párkapcsolatban szembe kell néznünk. Feri atya arra is felhívja a figyelmet, hogy szerencsére a kihívások – vagy szakmai nyelven krízisek – magukban foglalják a fejlődés lehetőségét is, ezért nem szabad megfutamodnunk a nehézségek elől.

Dr. Angster Mária a családállítás módszerének talán legnagyobb hazai szakértője, aki arról beszél igen elgondolkodtatóan, hogy a családtagok tulajdonképpen egy rendszert alkotnak, beleértve azok is, akik aktuálisan már nem családtagok, vagy nem is voltak igazán azok soha (mondjuk potenciális házastársként, akit végül nem választott az illető anya, hanem helyette választotta az apát, vagy egy ikertestvér, aki magzati korában halt meg). A szemlélet szerint ezek a szereplők ugyanúgy befolyásolják a családi – és ezáltal a párkapcsolati dinamikát is, mint a „valós” családtagok. Ugyan mindenkinek szíve joga elfogadni vagy elutasítani a családállítás elméleti hátterét, tény, hogy sokak érdeklődését keltette fel, és újonnan egyre többen próbálják ki a módszert.

Mester Dóra Djamila a szexualitás témakörével foglalkozik, előadásában az elvárások irreális voltát a tündérmesékhez hasonlítja, és azt fejti ki, hogy ezek a mítoszok mennyiben rongálják a párkapcsolatok sikerességét. Ennek ellenpontjaként Hevesi Kriszta, aki szintén a szexualitás témájának szakértője, tőle megszokottan a szex varázslatosságáról, misztikumáról mesél.

Dr. Csernus Imre is a szokott formáját hozza: provokatív, egyenes, kemény. Különlegessége a kötetnek, hogy az előadást nem csupán kozmetikázott formájában közli, hanem a hallgatóság hozzászólásai – melyek szerves részei voltak az előadásnak – is olvashatóak benne. Az intimitás megszületésének akadályaira derít fényt hallgatóival és olvasóival együtt.
De hogy ne csak a nehézségekről halljunk, Prof. Dr. Bagdy Emőke a maga szeretetteljes hangnemében a boldog párkapcsolat titkairól mesél, a kötődés szépségéről, az elköteleződés fontosságáról.

Összességében a kötet a „nagy” nevek „nagy” bölcseleteinek „nagy” kincsesbányája lett, úgy gondolom, bármely – a pszichológiában egyébként szakmailag kevésbé járatos – olvasónak élvezetes olvasmány lehet, hiszen mindannyian küzdünk párkapcsolati problémákkal, vagy annak hiányával, és ez a kötet útmutatást adhat abban, vajon miben kellene még fejlődnünk a harmónia érdekében.