Főkép

2010 elején nyert bizonyságot a hír, hogy George R. R. Martin nagy sikerű, A Tűz és Jég dala című regénysorozatából adaptáció készül a tévéképernyőkre, méghozzá az HBO keretein belül. Utóbbi azért is fontos, mivel garancia lehet a minőségre, hiszen olyan produkciók kerültek már ki a stúdióból, mint A drót, a Maffiózók vagy akár a Treme. A második ok a bizakodásra Martin személye volt, hiszen az író aktívan közreműködött a Trónok harca munkálatai során. Idén tavasszal be is mutatták a sorozat első évadát, mely kétségtelenül nagyszerűen sikerült – s már a folytatás is biztos.
 
A Hét Királyság földjén Robert Baratheon uralkodik, azonban sok gonddal kell megküzdenie. A Vastrónt veszélyezteti a korábban száműzött és kitaszított Targaryen család, akik barbárokkal szövetkezve próbálják visszahódítani a koronát. A király csak régi barátjának és a Stark család fejének, s így Észak Kormányzójának, Eddardnak a hűségére számíthat, s kinevezi a Segítőjének, miután az előző különös körülmények között elhalálozott. Nem csak a külországból érkeznek nyugtalanító hírek, de Robertnek és Nednek az ellenük irányuló udvari intrikákkal is foglalkozniuk kell.
 
Nem szeretnék semmi fontosat elárulni a történetből, hiszen tele van meglepő elemekkel, majd’ minden rész megdöbbent valami miatt. A sorozatból hiányoznak A Gyűrűk Ura méretű és látványvilágú monumentális csaták, sokkal inkább a háttérben történő bonyodalmakkal, áskálódásokkal és árulásokkal foglalkozik, még ha akad is benne háborús pillanat. A hatalom fenntartása és megszerzése gyakran nem a seregek segítségével sikerül, hanem a politika színterén történik, ez teszi igazán kiszámíthatatlanná és fordulatossá.
 
Azonban mégsem a cselekmény a legfontosabb, hanem a karakterek jutottak igazán nagy szerephez. Lassú, nyugodt tempóban haladtak az események egészen a végéig, és ez idő alatt ki tudták dolgozni minden figura jellemét, akik ez által hamar közel kerültek hozzánk. Megismerjük érzéseiket és ezért a nagyobb pillanatoknál valósághűen tudják tálalni a komoly drámát és a szívbe markoló jeleneteket. Ebben nagy szerepük van a színészeknek is, akik minden tőlük telhetőt megtettek. Sean Bean és Peter Dinklage nevét érdemes leginkább kiemelni, akik hamar ráéreztek a szerepükre, de a rendkívüli erővel bíró Jason Momoához is emlékezetes pillanatok fűződnek. Talán csak Kit Harington és Richard Madden nem bizonyult tökéletes választásnak, némileg idegenül mozogtak a Stark család tagjainak bőrében.
 
A látványvilág kivitelezése miatt sem lehet okunk panaszra, hiszen a megfelelőek voltak a kosztümök és a gyönyörű tájak, láthatóan az HBO nem sajnálta a pénzt. A középkori-stílusú környezetben kevés „klasszikus” fantasy elem található, hiányoznak a bamba orkok és a hegyes fülű elfek is, de ebben az univerzumban a mágia sem jutott nagy szerephez. Akár Európában is harcolhatnának a Starkok, talán ez lehet az oka, hogy a légkör megteremtése kiválóan sikerült. A részenkénti majd’ egy órás játékidő ellenére kevés időt szántak a régebbi korok és a mitológia bemutatására – és azt is enyhén didaktikus módon tették, habár még így is kellően kidolgozták a hátteret.
 
Az epizódok szinte kivétel nélkül élvezetesek voltak – de csak annak, aki nem vár kardokkal és pajzsokkal rohanó és üvöltöző férfiakat. A Trónok harca akkor lesz lebilincselő és izgalmas, ha a néző tud szórakozni a szövetségek bonyolult hálójának szövésén, a kitűnően bemutatott karakterek közti zseniális párbeszédeken és a megdöbbentő momentumokon. A sorozat gyengesége is itt rejlik: túl éles kontraszt rajzolódik ki az izgalmas és minden pillanatában fotelhez szögező részek és a nyugodt tempó miatt kevesebb cselekményt tartalmazó és az érzelmek közlésére fókuszáló jelenetek között, így az évadzáró epizód is csalódás volt, még ha önmagában jól is működött.
 
Mindezek ellenére remek szórakozást biztosított a közel 600 perces első évad, nem volt hiány sem fordulatos eseményből, sem hangulatos és tartalmas jelenetből, bár a lassú ritmusa és a nem tipikusan csatákra épülő történet miatt nem tudom mindenkinek ajánlani. Sajnos a folytatásra majdnem egy teljes évet kell várnunk, hiszen 2012 tavasza előtt valószínűtlen, hogy adásba kerülne a második szezon.