Főkép

Egy igazán szép pályafutást a csúcson érdemes abbahagyni. 1990-ben egy futó pillanatra úgy tűnt, a Deep Purple egykori énekese, David Coverdale sikeresen ellenáll a kísértésnek, valóban nem folytatja, és nem sokkal azután, hogy az egyik színpad fő számaként léptek fel a doningtoni Monsters Of Rock fesztiválon, feloszlatja együttesét, a Whitesnake-et. Persze ma már tudjuk, hogy végül semmi nem a tervek szerint alakult, és – kinek örömére, kinek megrökönyödésére – a Fehér Kígyó, jóllehet teljesen más felállásban, de még ma is aktív, és nem is oly régen készítette el tizenegyedik stúdióalbumát.
 
Bár kétségtelen, hogy a legekkel mindig vigyázni kell, hiszen elengedhetetlenül viszonylagosak, Coverdale zenekarának legütőképesebb, legeladhatóbb felállása mégis minden jel szerint az 1980-as évek amerikai áttörését követően szerveződött össze, részben egy szerencsétlen balesetnek betudhatóan. A Slip Of The Tongue című album elkészítése előtt ugyanis a holland Adrian Vandenberg gitáros csuklója megsérült, így Coverdale-nek új gitáros után kellett néznie, és választása Frank Zappa és David Lee Roth egykori zenésztársára, Steve Vaira esett.
 
A két fenomenális virtuóz mellett a számtalan komoly hard rock és heavy metal produkcióban közreműködő Tommy Aldridge és az Ozzy Osbourne együttesében befutott, mexikói származású Rudy Sarzo biztosította a kemény, glambe hajló, de mindig igényes metal alapokat, és amit ez a valóban nemzetközi csapat egy-egy koncerten lenyomott, így sokáig emlékezetes maradt. Ennek a korszaknak, ennek a csodálatos csapatnak állít emléket a hangfelvételen most először hallható doningtoni koncert CD-n és DVD-n is kiadott anyaga.


 
Mivel a fellépés a Slip Of The Tongue „Liquor & Poker”-turné része volt, nem meglepő, hogy az indítás, no meg a koncert anyagának gerince is erről a nagylemezről került ki. Ugyanakkor hallhatunk nagy slágereket az előző két albumról (rögtön az elején a „Slide It In”-t az azonos című lemezről, majd a ráadásban a „Still Of The Night”-ot az 1987-ről), megszólalnak régi nagy Whitesnake-számok („Crying In The Rain”, „Here I Go Again”) újragondolásai, és egy valódi feldolgozás, a banda koncertjeinek egyik kihagyhatatlan darabja, az „Ain’t No Love In The Heart Of The City” is.
 
Az igazi különlegességet a két gitáros tanítani való szólói és mindenekelőtt kettejük hosszabb kiállásai adják. Míg Vandenberg a speciálisan a számára készített Stratocasterén játszik előbb egy neoklasszicista metal-darabot, majd egy tempós, bugit, addig Vai héthúros Ibanezén ad elő két számot talán legsikerültebb szólólemezéről, a Passion And Warfare-ről – előbb ő is egy lassú, merengésre késztető dallamot, aztán egy dögös rock and rollt, melyet az akkori közönség az MTV-ről is ismerhetett. Eközben pedig minden perc, minden apró megoldás, minden riff hihetetlen élvezetet nyújt és a Whitesnake legtündökletesebb oldalát mutatja.
 
Mert itt tényleg mega-sztárok zenéltek egy színpadon, akik előtte és utána is rengeteg nagyszerű produkcióval gazdagították a rock történetét, együtt ugyanakkor egészen rendkívüli, vibráló hangulatot teremtettek a koncerteken. Energiájuk kifogyhatatlannak hatott, technikájuk kizárólag a legkiválóbbakéhoz hasonlítható, és ami talán a legfontosabb, igazi profikhoz illően érezték és egészítették ki egymást végre élőben is. A digitálisan felújított felvétel kész csemege a rajongók számára, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy több szempontból is valóban egyedülálló pillanatot örökít meg ez a rég várt lemez. Így aztán nem kizárólag Whitesnake-fanatikusoknak ajánlhatom.
 
Az együttes tagjai:
David Coverdale – ének
Steve Vai – gitár
Adrian Vandenberg – gitár
Rudy Sarzo – basszusgitár
Tommy Aldridge – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Slip Of The Tongue
2. Slide It In
3. Judgement Day
4. Slow And Easy
5. Kittens Got Claws
6. Adagio For Strato
7. Flying Dutchman Boogie
8. Is This Love
9. Cheap An’ Nasty
10. Crying In The Rain
 
CD 2
1. Fool For Your Loving
2. For The Love Of God
3. The Audience Is Listening
4. Here I Go Again
5. Bad Boys
6. Ain’t No Love In The Heart Of The City
7. Still Of The Night
 
Diszkográfia:

Snakebite (EP) (1978)

Trouble (1978)

Live At Hammersmith (1978) – koncert

Lovehunter (1979)

Ready And Willin’ (1980)

Live… In The Heart Of The City (1980) – koncert

Come An’ Get It (1981)

Saints & Sinners (1982)

Slide It In (1984)

1987 (1987)

Slip Of The Tongue (1989)

Restless Heart (1997)

Starkers In Tokyo (1999) – koncert

Live: In The Shadow Of The Blues (CD + DVD) (2006) – koncert

Good To Be Bad (2007)

Forevermore (2011)

Live At Donington (2011)

Made In Japan (2013) – koncert

Made In Britain / The World Record (2014) – koncert