Főkép Eddig még nem olvastam életrajzot King úrról, bár a saját és mások könyveihez írt előszók alapján pár ténnyel tisztában voltam vele kapcsolatban, valamint egyéb művei is árulkodóak voltak ebből a szempontból (Danse Macabre, Az írásról). Szóval úgy gondolom, nagyjából képben voltam, de korántsem olyan mértékben, mint mondjuk egy közepes elszántságú rajongó.
 
Ez a helyezet most megváltozott, hiszen megjelent Lisa Rogak nemhivatalos életrajzi könyve Stephen Kingről. A nemhivatalos jelző ez esetben nem azt jelenti, hogy mindenféle titokra, ne adj isten a népszerű író rejtett életére derül fény, hanem azt, hogy bár nem tiltotta meg, de a könyv alanya nem támogatta Rogak munkáját, egy árva interjút nem adott és a családja sem válaszolt a kérdésekre.
 
Azért véleményük és emlékeik mégsem hiányoznak a kötetből, köszönhetően Rogak kitartásának, amivel az utóbbi harmincegynéhány évben napvilágot látott anyagokból összeollózta az általa fontosnak tartott mondatokat, aminek két eredménye lett: egyrészt számos olyan idézet szerepel az oldalakon, amelyekkel magyarul is találkozhattunk korábban, másrészt végig olyan érzésem volt olvasás közben, hogy bizonyos témák egyszerűen nem, vagy csak kutyafuttában kerültek szóba. Ilyen például King kábszeres-alkoholista korszaka, sikertelen filmrendezői próbálkozása, de említhetném saját rádióállomását is. Sőt, és ez sokkal fájóbb, egyes műveiről csak egy-két sornyi utalás fért bele a kötetbe (például a Macskaszem című filmről).
 
Számomra újdonságot jelentett a King zenei kalandozásáról szóló rész, miként érdekes volt a család többi tagjának irodalmi próbálkozásának ismertetése is. A legjobb pedig kétségtelenül a menetrendszerű kiadóváltások miértjének magyarázata.
Mivel az angol eredeti 2008-ban látott napvilágot, értelem szerűen csak eddig követi nyomon az eseményeket. Plusz pontot érdemel a zárásként elhelyezett időrend, ami nem csupán könyveinek megjelenési dátumát tartalmazza, hanem életének más, fontosabb eseményeit is.
 
Természetesen értem én, hogy más forrás hiányában Rogak csak a rendelkezésére álló nyilvános adatok alapján rakta össze ezt a magyarul majd négyszáz oldalas könyvet (a biográfia és az források felsorolása tornázza fel a terjedelmet), de ebben a formában nyugodt szívvel csak a King rajongók számára ajánlom. Mindezek után érdemes lenne elolvasni egy hivatalos életrajzot is, merthogy ilyen is létezik.
 
Befejezésként érdemes elidőzni a magyar kiadás borítójánál, mivel Odegnál Róbert képe számtalan King regényre utal, s kellemes időtöltés ezek beazonosítása.

Részlet a könyvből

Stephen King életrajz

 
Magyar Stephen King HQ