FőképNincs még két éve, hogy 2009 tavaszán, a brit tehetségkutató verseny harmadik évadában, a színpadra lépett Susan Boyle, hogy előadja a Nyomorultak „I Dreamed a Dream” dalát.
Kétség sem fér hozzá, hogy a legszélsőségesebb érzelmeket produkáló hölgy egyik ámulatból a másikba lökte az egész világot.
 
Susan Margaret Boyle 1961-ben született Blackburn-ben, Skóciában. Amatőr énekes, egyházi önkéntes. Énekesi pályafutásában mérföldkőnek számító szereplések már a huszas éveiben történtek.
1999-ben jelent meg a Sounds of West Lothiem című jótékonysági válogatás lemez, amin a „Cry Me a River” című dal feldolgozását adta elő. A média és a közönség elismerően nyilatkozott tehetségéről, hangos sikert aratott páratlan mezzoszoprán hangjával.
Ezt követően több helyi versenyen is indult, melyeket számos alkalommal meg is nyert.
 
Édesanyja bátorította és támogatta, hogy egyre nagyobb és nagyobb kihívások elé nézzen. Susan, édesanyjának 2007-ben bekövetkezett halálát követően döntött úgy, hogy édesanyja iránti tisztelete jeléül jelentkezik a Britain’s Got Talent versenyre.
Páratlan szereplésének híre azonnal bejárta az egész világot. Számtalan újságcikk jelent meg róla és az internetes felvételek közül az ő előadását nézték meg a legtöbben.

Számos híresség és médiasztár hajlongott tehetsége előtt. Még Demi Moore és Ashton Kutcher is támogatása felől biztosították Susan Boyle-t… Hát ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, ezt a témát a kelleténél is jobban túllihegte a média. És ezek után engem egyáltalán nem érdekel ez az egész cirkusz.
Aztán eljött az a nap, amikor kezembe kaptam a The Gift című albumot...

Forgattam, mint mókus a mogyorót és tanácstalanul nézegettem. Aztán állt a polcon pár napot, és megint elővettem. Nézegettem. Valahogy sehogy sem akartam a világrengető siker részese lenni.
Végül az egyik hétvégén elhatároztam, kíváncsi vagyok a hangra, amit ekkora fényáradat övez. Beraktam a CD-t a lejátszóba és elindítottam. Az első számnál felcsendülő hang hallatán azt gondoltam, hogy a lejátszás helyett a rádió kapcsolt be. De nem, nem ez történt.

Mivel nem ismertem Susan Boyle hangját, teljességgel megdöbbentett az, amit hallottam. Mondhatni, nem erre számítottam, nem ezt vártam. Valószínűleg ezen döbbenetem okozta hatás alól csak lassan ocsúdtam fel, mert szokásomtól eltérően egymás után kétszer is meghallgattam az albumot.
Most már kezdem érteni a csodát. Szkeptikus gondolatok repüljetek tova, valóság lépj be világomba!
 
Talán valami hasonló élmény vezérelhette a kiadót, aki a brit tehetségkutató versenyt követő félév után kiadta Susan Boyle első albumát, 2009 novemberében I Dreamed a Dream címmel. Mint az szinte borítékolható volt, a lemez a megjelenését követő héten a Föld minden táján listavezető lett.
2010 novemberében jelent meg The Gift címmel második albuma, Steve Mac producer közreműködésével. Pár hét leforgása alatt az amerikai és az angol lemezlisták élén landolva, több százezres eladással büszkélkedhetett Ms Boyle.

A lemez kimondottan a karácsonyi áldott hangulatot célozta meg, és kétségkívül el is találta.
Susan Boyle lágyan csengő hangja harmonikusan csilingel az angyalok és a harangok zúgásával. Szinte érzem a fenyőfa illatát a levegőben és a bejgli ízét a számban.

Az albumon elhangzó számok többsége karácsonyi ének, amelyek jelentős felüdülést nyújtanak a rongyosra játszott „Csendes éj” hagyta űr után.
Lou Reed, Leonard Cohen és a Crowded House dalainak feldolgozása elismerést érdemlő, szépen illenek az énekesnő hangszínéhez, hangszerelésük pedig egyenesen magával ragadó.
 
Mint mindig, a karácsony most is jó alkalom volt egy hangulatában az ünnephez teljesen illeszkedő lemez kiadására. Mindezekkel ellentétben meglehetősen korlátozta az album szavatosságát.
Én azért bízom benne, hogy Susan Boyle páratlan hangja nem csak szezonális albumokra hivatott. Kíváncsian várom, hogy bizonyosságot nyer e az állításom...
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Perfect Day
2. Hallelujah
3. Do You Hear What I Hear?
4. Don’t Dream It’s Over
5. The First Noel
6. O Holy Night
7. Away In A Manger
8. Make Me A Channel Of Your Peace
9. Auld Lang Syne
10. O Come All Ye Faithful

Diszkográfia:I Dreamed a Dream (2009)
The Gift (2010)