Főkép

2009. március és 2010. február között az I Am...World Tour Beyoncé harmadik szólóalbumát, az I Am… Sasha Fierce című korongot népszerűsítette. A turné során az énekesnő és csapata 6 kontinens 32 országának 78 városában 108 koncertet adott. Jelen kiadvány egy teljes DVD-nyi koncertfilm erről a világkörüli turnéról.
 
Az anyag igazi különlegessége azon túl, hogy producere, rendezője és szerkesztője is maga Beyoncé volt az, hogy ügyes kombinációja a koncerteknek, a klipeknek és a színfalak mögötti pillanatoknak, amitől az egész sokkal dinamikusabb lett, mintha egy sima koncertfelvétel lenne.
Bár azt hiszem, én egy olyannak jobban örültem volna. Nem azért, mintha ez így nem lenne érdekes, meg izgalmas, meg minden, de igazából arra lettem volna kíváncsi (pláne Pink koncert DVD-je után), hogy mire képes ez a számos díjjal elismert amerikai énekesnő egy kb. 90 perces show alatt.
 
Persze azt így is látom, hogy a dalok színpadra alkalmazott előadása mögött komoly koncepció rejlik, hogy igazán látványos a színpadi megjelenés, hogy a fellépő-ruhák nagyon egyediek, hogy a világítás, a kivetítők és az egyéb extrák nagyon a helyükön vannak, sőt, még szupersztárok is eljöttek vendégszerepelni.
Ennek megfelelően a hangulat igazán fergeteges, a közönség pedig imádja, amit a színpadon lát. Ők valószínűleg oda meg vissza lesznek a gyönyörtől, hogy a kiadvány sima koncertnél többet nyújt nekik.
 
Én viszont továbbra is úgy érzem, hogy sokkal boldogabb és elégedettebb lennék, ha egy hagyományos korongot kaptam volna a kezembe, melyen van egy komplett koncert, néhány videoklip, és vannak mindenféle kisfilmek a kulisszák mögül, melyek által ízelítőt kaphatunk Beyoncé személyes turné közbeni világáról.
 
Persze az is lehet, hogy csak szoknom kell ezt a megoldást, hiszen ha úgy tekintek rá, mint a művész újabb önkifejezési módjára, ami által többet megmutathat saját kis intim világából, már egy kicsit más a helyzet. Sőt, ha jobban belegondolok, így egészen biztosan mindenki megnézi a koncerten kívüli anyagokat is, ha kíváncsi rájuk, ha nem…
 
Minden fanyalgásom ellenére is el kell ismernem, hogy Beyoncé hangja csodálatos, nagyon tud táncolni, képes uralni a színpadot, és szemmel láthatóan tudja, mit akar.
Nem látszik rajta sem fáradtság, sem kimerültség, pedig nem lehetett egyszerű végigtolni a turnét, ami ugyebár legutolsó nagylemezét volt hivatott népszerűsíteni, legnagyobb örömömre mégis előkerültek olyan régebbi slágerek is, mint például a debütáló albumról ismerős „Crazy in Love”, „Baby Boy”, vagy a még Destinty’s Child időkből származó „Say My Name”.
 
Összességében nézve ez egy nagyon profi, átgondolt anyag, amit minden rajongó rongyosra fog nézni és hallgatni. Sőt, szerintem még én is adok neki esélyt. Egyet, kettőt, hármat…
 
Előadó:
Beyoncé Knowles
 
Közreműködők:
Jay-Z – ének
Kanye West – ének
 
The Mamas
Montina Cooper – háttérvokál
Crystal A. Collins – háttérvokál
Tiffany Moníque Riddick – háttérvokál
 
Suga Mama Band
Bibi McGill – zenei igazgató, gitár
Divinity Walker Roxx – zenei igazgató, basszus
Rie Tsuji – billentyűs hangszerek
Brittani Washington – billentyűs hangszerek
Marcie Chapa – ütőhangszerek
Nikki Glaspie – dobok
Kim Thompson – dobok
Crystal Torres – trombita
Tia Fuller – alt szaxofon
Katty Rodriguez-Harrold – tenor szaxofon
 
Ashley Everett – tánc
Tuere Tanee McCall – tánc
Ashley Seldon – tánc
Saidah Fishenden – tánc
Kimberly Gipson – tánc
Bryan Tanaka – tánc
Cassidy Noblett – tánc
Khasan Brailsford – tánc
Shaun Walker – tánc
 
A lemezen elhangzó számok listája:
Intro
Crazy In Love (feat. Jay-Z)
Naughty Girl
Tomorrow I Am... Sasha Fierce
Freakum Dress
Get Me Bodied
Smash Into You
Ave Maria
Broken-Hearted Girl
If I Were A Boy / You Oughta Know
Robot
Diva
Radio
Socks & Stilettos
Ego (feat. Kanye West)
Hello
Sasha vs Beyoncé
Baby Boy / You Don`t Love Me, No No No
Irreplaceable
Check On It
Bootylicious
Upgrade U
Video Phone
Are You Filming Me With That?
Say My Name
At Last
Listen
Single Ladies Contest
Single Ladies (Put A Ring On It)
Halo
 
Diszkográfia:
Dangerously in Love (2003)
B`Day (2006)
I Am… Sasha Fierce (2008)
I Am… World Tour (2010) DVD
4 (2011)