FőképRyan Murphy, Brad Falchuk és Ian Brennan Glee című vígjáték- és musicalsorozata egy éve látható a tengerentúlon, nálunk pedig valamikor augusztus végén indult Glee – Sztárok leszünk! címmel.
Az első látásra kifejezetten fiataloknak szóló sorozat nem éppen a mély mondanivalóról szól, sőt, én erősen felszínesnek érzem, ám tagadhatatlanul kellemes a zenéje, ami nem áll másból, mint a közelmúlt és napjaink legnagyobb slágereinek átdolgozásaiból.
 
A sorozat központi szereplői egy középiskolai énekcsoport, a Glee tagjai, akik valljuk be, nem egészen hétköznapi lányok és srácok. Mondanám, hogy nem éppen a suli legnépszerűbbjei, de ez nem egészen állná meg a helyét, gondoljunk csak Quinn és Finn karakterére – egyikük a szurkolócsapat tagja, míg a másik az iskola focicsapatának népszerű hátvédje.
 
Mivel nem célom, hogy az egész sorozatot górcső alá vegyem, aki bővebb információt szeretne a sorozatról, az keressen rá a weben. Én most elsősorban a zenéről, pontosabban a film zenéjét tartalmazó első lemezről szeretnék pár szót szólni.
 
Bevallom, amikor először meghallottam, nem akartam hinni a fülemnek. Nem hittem el, hogy ilyen kiadvány került a boltokba. Aztán lehiggadtam kicsit, és rájöttem, hogy egyrészt nem én vagyok a célcsoport, másrészt, hogy minden megvan benne, amitől giga-mega eladási számokat fog produkálni. Sőt, ahogy olvasom, világviszonylatban ez már meg is történt.
 
Vegyük csak azokat a dalokat, amiket az ifjú sztárpalánták eldalolnak. Vagy inkább ne is a dalokat, hanem az eredeti előadókat, akik között – a teljesség igénye nélkül – olyan nevek szerepelnek, mint a Journey, Kanye West, Rihanna, Celine Dion, a Heart, Liza Minnelli, a Queen, Avril Lavigne, Neil Diamond és Billy Idol.
Impozáns válogatás, nem mondom, de nem feltétlenül értek egyet vele. Főleg, ha figyelembe veszem, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály tekinthető a célcsoportnak, és nekik ezek a dalok talán kicsit „porosak” lehetnek. Legalábbis némelyik. Mondjuk a „Gold Digger” biztosan nem tartozik ezek közé.
 
A fiatal színészek igazán tehetséges énekesek, a hangszerelés meglepően kellemes, szóval annak ellenére, hogy komoly ellenérzéseim voltak a CD-vel kapcsolatban, többször is végighallgattam, és bizony mindig akadt valami apróság, amit korábban nem vettem észre, vagy nem tűnt fel.
 
A „Bust Your Windows” és a „Hate On Me” például kifejezetten belopták magukat a szívembe, bár nem elsősorban az ének (pedig az is jó), hanem a hangszerelés miatt. Igazán figyelemre méltó darabok.
Mint ahogy a Queen klasszikus „Somebody to Love” átdolgozása és előadása is zseniális. Talán ez a dal esett át a legnagyobb változáson, és azt kell mondanom, hogy majdnem jobban tetszik, mint az eredeti.
 
Ha jobban belegondolok, annyira nem is baj, hogy létrejött ez a lemez, hiszen általa új megvilágításból, felfogásból hallgathatjuk meg a már-már elcsépelt slágereket, amik így egy kis vérátömlesztés után egészen máshogy hatnak a hallgatókra.
Persze ez a változás nem mindig pozitív, legalábbis nekem nagyon-nagyon nem jött be például a „Maybe This Time” és a „You Keep Me Hangin’ On” jelen verziója.
 
Mindent figyelembe véve úgy gondolom, mind a sorozat, mind pedig a filmzene új színt visz a jelenlegi televíziós és zenei palettára. Nem kell szeretni, de inkább ilyenekkel sorvasszák az agyukat és a hallójárataikat a fiatalok, mint mondjuk Disney Channel kétes színvonalú sorozataival.
 
Előadók:
Dianna Agron (Quinn)
Chris Colfer (Kurt)
Jayma Mays (Emma)
Kevin McHale (Artie)
Lea Michele (Rachel)
Cory Monteith (Finn)
Matthew Morrison (Will)
Amber Riley (Mercedes)
Mark Salling (Puck)
Jenna Ushkowitz (Tina)
Kristin Chenoweth (April)
 
Közreműködők:
Adam Anders – vokál
Kamari Copeland – vokál
Tim Davis – vokál
Emily Gomez – vokál
Nikki Hassman – vokál
David Loucks – vokál
Chris Mann – vokál
Zac Poor – vokál
Jasper Randall – vokál
Windy Wagner – vokál
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Don’t Stop Believin’ (Journey)
2. Can’t Fight This Feeling (REO Speedwagon)
3. Gold Digger (Kanye West feat. Jamie Foxx)
4. Take a Bow (Rihanna)
5. Bust Your Windows (Jazmine Sullivan)
6. Taking Chances (Platinum Weird / Celine Dion)
7. Alone (Heart)
8. Maybe This Time (Liza Minnelli in the film Cabaret)
9. Somebody to Love (Queen)
10. Hate On Me (Jill Scott)
11. No Air (Jordin Sparks and Chris Brown)
12. You Keep Me Hangin’ On (The Supremes)
13. Keep Holding On (Avril Lavigne)
14. Bust a Move (Young MC)
15. Sweet Caroline (Neil Diamond)
16. Dancing with Myself (Generation X / Billy Idol)
17. Defying Gravity (Idina Menzel, Kristin Chenoweth, and the cast of Wicked)