FőképHa nem is előítéletem, de egyfajta fenntartásom mindenképpen van a válogatásalbumokkal szemben, méghozzá azért, mert néhány kivételtől eltekintve a lemez összeállítóinak szubjektív értékítéletét tükrözik. Számomra az ilyen kiadványok a „kötelező olvasmányok röviden” címet viselő könyvekhez hasonlítanak, vagyis csak egy kis részt mutatnak meg a szerzői kreativitásból.

Más a helyzet azokkal a kisebbségben lévő válogatásalbumokkal, amelyeket a rajta szereplő előadó önmaga állít össze, vagy pedig valamiféle „küldetéssel” kerülnek a piacra. Értéküket tekintve ezek a korongok már egy magasabb dimenzióba tartoznak.
Ebbe a kategóriába tartozó „missziós”, a klasszikus zene irányába terelő albummal jelentkezett a közelmúltban a Sony Music is, hiszen a Passione címet viselő dupla albumról közkedvelt opera áriák és pop melódiák szólalnak meg egy kicsit más stílusban, mint ahogy eddig bevésődtek a tudatunkba.

Az előadók között – Pavarotti-tól Caballé-ig, Domingo-tól Carreras-ig, Juan Diego Flórez-től Barbara Hendricks-ig és Paul Potts-ig – szinte mindenki itt van, aki a múlt és a jelen operavilágában számít / számított. Rajtuk kívül jelen vannak a populáris oldal énekesei is: az Il Divo, Sarah Brightman, Michael Bolton stb.

Kifejezetten érdekesnek tartom a repertoárt abból a szempontból, hogy olyan művek találkozhatnak benne egymással, amelyek „normál körülmények” között csak kis eséllyel futhatnak össze.
Így például jól megfér egymás mellett Elton John és Tim Rice szerzeménye, a „Circle Of Life”, „Gershwin Summertime”-ja, Leoncavallo „Vesti la giubba”-ja (a Pagliacci-ból) és a közelmúlt csúcsdala, az „Angel” (All Angel).

Természetesen vannak olyan tételek is, amelyeknek „kötelező” szerepelniük egy ilyen kiadványon. Itt többek között a „Nessun Dorma”-ra (Paul Potts előadásában), a „Time To Say Goodbye”-ra (Sarah Brigthman) és az „Ave Maria”-ra gondolok (The Priest).

Pontosan attól éreztem a lemezt kerek egésznek, hogy a kínálatában éppúgy jelen vannak a pop- és az operaslágerek, mint a kevesebb alkalommal hallható művek. Külön öröm volt számomra, hogy az operavilág csillagai nem érezték rangon alulinak, hogy többnyire nem a megszokott szerepükben tűnjenek fel, hanem más jellegű műveket is énekeljenek.
 
Nem állíthatom, hogy a Passione című album meghallgatása után a populáris műfaj irányából érkezett hallgatók fékevesztetten rohannak majd a lemezboltokba, hogy operalemezeket vagy más klasszikus zenei albumokat vásároljanak, viszont a kiadványnak köszönhetően tudatosulhat bennük, hogy létezik zeneművészet a populáris zene világán túl is.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD1:
1. Paul Potts: Nessun Dorma
2. Il Divo: Unbreak My Heart (Regresa A Mi)  
3. Sarah Brightman: Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)
4. Alfredo Kraus: Cancion De Orfeo
5. Michael Bolton: Una furtiva lagrima from L`elisir d`amore  
6. Ramón Vargas: Cuando sale la luna  
7. Kiri Te Kanawa: Night And Day 
8. Leontyne Price: L`amour est un oiseau rebelle (Carmen)
9. Amici forever: Senza Catene (Unchained Melody)
10. Angelis: Angel  
11. Simon Keenlyside: Largo al factotum 
12. Joan Sutherland: Ah! Non Giunge Uman Pensiero  
13. Placido Domingo: El Huesped Del Sevillano (Canto A La Espada)
14. Mario Frangoulis: Passione
15. Costel Busuioc: El Mundo (Il Mundo) 
16. All Angels: Angels
17. Yanni: Aria
18. Coro De Monjes Del Monasterio De Silos: Salve, Festa Dies, Himno
 
CD2:
1. Lesley Garrett: Brindisi (from La Traviata)
2. Luciano Pavarotti: Celeste Aida 
3. Placido Domingo: La donna e mobile  (Rigoletto)
4. José Carreras: Oyeme  
5. Lucio Dalla: Caruso  
6. Montserrat Caballé: Hijo de la luna
7. Charlotte Church: Lascia ch`io pianga (Let me weep) from Rinaldo
8. Kiri Te Kanawa: Quando m` en vo` soletta from La boheme  
9. Juan Diego Flórez: Alma Llanera
10. Barbara Hendricks: Circle Of Life
11. Leontyne Price: Summertime
12. Luciano Pavarotti: Vesti la giubba from Pagliacci
13. Angela Gheorghiu: Gianni Schicchi: O mio babbino caro 
14. Mario Lanza: Granada  
15. Teresa Berganza: Cancion De Paloma (from El Barberillo De Lavapies)
16. Lesley Garrett: Alleluia 
17. The Priests: Ave Maria  
18. Cistercian Monks Of Stift Heiligenkreuz: Antiphon `In Paradisum` Et Psalmus (Chant)”