FőképA kétszeres Grammy-díjas George Michael (eredeti nevén Georgios-Kyriacos Panayiotou) 1963. június 25-én született Angliában, görög-ciprióta édesapa és angol édesanya gyermekeként.
A Wham! énekeseként vált világszerte ismertté, de 1987 óta tartó szólókarrierje sem akármi.
 
Zenéjében pop, R&B, dance-pop, pop rock és soul elemek keverednek, míg énekhangja a basszus méltóságát és erejét a tenor fényével egyesíti.
 
Mostanában sok koncert DVD-t volt szerencsém megnézni, ezek közül néhány még le is nyűgözött, de egyik sem váltott ki belőlem olyasmit, amit George Michael londoni koncertje, ami annyira profi, hogy csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla.
 
A látvány szinte leírhatatlan: a fénytechnika már-már pszichedelikus, a kivetítőkön megjelenő képek tökéletesen illeszkednek a dalokhoz, néha pedig úgy tűnik, hála a vizuális effekteknek, villogó, kavargó, áradó fényfolyamoknak, mintha az énekes és vokalistái a színpad fölött lebegnének.
 
A hangzás is fantasztikus. Nem tehetek róla, miközben néztem a koncertet, folyamatosan az a gondolat motoszkált e fejemben, hogy ez itt bizony a zene ünnepe, amúgy George Michael módra.
Amikor egy hihetetlenül tapasztalt és profi előadó kiáll a színpadra, és képes megtölteni azt, mert olyan a kisugárzása. Mert olyan team segíti őt, akik legalább olyan profik, mint ő. Valószínűleg nem is érné be kevesebbel.
 
A zene pedig… hát ehhez már tényleg nagyon nehezen találok szavakat. Amikor kell, minden szépen, csendben szól, amikor meg a helyzet úgy kívánja, szinte szétrobbannak a hangfalak.
 
A lassabb számok úgy szólalnak meg, mintha nem is egy hatalmas térben, több ezer ember előtt csendülnének fel, hanem egy kisebb teremben, esetleg klubban, szinte már családias hangulatban, míg a gyorsabb számokból olyan hihetetlen erő és energia árad, ami maximálisan kitölti a rendelkezésre álló teret, sőt, szinte a falakat feszegeti.
 
És ami igazán hihetetlen, az a közönség reakciója: amikor csendben kell lenni, csendben vannak, amikor táncra hív a ritmus, táncolnak, amikor meg tombolni kell, tombolnak. Olyan, mintha tökéletesen ráhangolódtak volna a művészre, ami a maga nemében egyedülálló. Én legalábbis még nem nagyon láttam ilyet.
Ilyen harmóniát, ilyen fegyelmezettséget, ilyen, nem tudok jobb szót: varázslatot.
 
És most vessük pillantásunkat a dalcímekre. Aki egy kicsit is ismeri George Michael munkásságát, az láthatja, hogy nem túlzás a DVD borítóján olvasható „Greatest Hits Live” felirat, hiszen a koncerten a művész legjobb, legsikeresebb dalai hangzanak el, így például a „Father Figure”, a „Too Funky”, a „Faith” vagy az „Outside”.
 
A hangulat számomra a „Fantasy” című számban érte el a tetőpontját, ahol a továbbra is zseniális fénytechnika előterében a színpadon táncol George Michael és az összes vokalista, a zene pedig… Ez már tényleg leírhatatlan, ezt egyszerűen látni kell.
 
Mondjuk a rendőr egyenruhára hasonlító öltözetben előadott „Outside” sem piskóta. Mint ahogy az sem, ahogy a „Careless Whisper”-ben a közönség együtt énekel a sztárral. Döbbenet.
 
Úgy gondolom, ezzel az anyaggal George Michel bebizonyította mérhetetlen profizmusát, és olyan magasra tette a lécet, amit bizony nehéz lesz átvinni.
 
Előadó:
George Michael – ének
 
Közreműködők:
Danny Cummings – ütőhangszerek
Lea Mullen – ütőhangszerek
Carlos Hercules – dob
Phil Palmer – gitár
Mike Brown – gitár
Graham Kearns – gitár
Steve Walters – basszugitár
Luke Smith – billentyűsök
Andy Hamilton – szaxofon, billentyűsök, ewi
Shirley Lewis – vokál
Jay Henry – vokál
Lincoln Jean-Marie – vokál
Lori Perry – vokál
Sharon Perry – vokál
Lucy Jules – vokál
 
A lemezen elhangzó számok listája:
DVD 1
1. Waiting (Reprise)
2. Fastlove
3. I’m Your Man
4. Flawless (Go To The City)
5. Father Figure
6. You Have Been Loved
7. An Easier Affair
8. Everything She Wants
9. One More Try
10. A Different Corner
11. Too Funky
12. Shoot The Dog
13. John And Elvis Are Dead
14. Faith
15. Spinning The Wheel
16. Feeling Good
17. Roxanne
18. My Mother Had A Brother
19. Amazing
20. Fantasy
21. Outside
22. Careless Whisper
23. Freedom ’90
 
DVD 2
Dokumentumfilm
+
Ráadás koncertfelvételek:
1. Precious Box
2. Jesus To A Child
3. First Time Ever
 
Diszkográfia:Faith (1987)
Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990)
Five Live (1993) koncert
Older (1996)
Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (1998) válogatás
Songs from the Last Century (1999)
Patience (2004)
Twenty Five (2006) válogatás
Live in London (2009) koncert DVD