Főkép A kötet címe ugyan nemes egyszerűséggel Várak, de a felsorolt 75 építmény egy része nyilvánvalóan nem tartozik ebbe a kategóriába. Találunk ugyanis köztük kastélyt (Potala-palota) és erődöt (San Cristóbal-erőd) egyaránt, amelyek ugyan hasonlítanak a várakra – csak nem azok.
 
Ezt leszámítva sem igazán értem a válogatás mikéntjét. Eszembe sem jutott volna, hogy USA-beli várakat említsek, melyeket nyilvánvalóan kellő szabadidővel rendelkező milliomosok építettek (Boldt-vár például).
Szerencsére a 75 vár közül nagyjából ötnek a jelenléte kérdőjelezhető meg, a többi rendben van.
 
Természetesen itt van az egyik legszebb vár, amit eddig láttam (Krak des Chevaliers), no meg Carcassone és Malbork vára.
 
Minden erősségre két oldal jut, ebből az egyiken egészoldalas kép található, a maradékon pedig egy rövid történeti áttekintés (ezek tényleg jók), és pár apró kép. A fotók többnyire jól érzékeltetik az adott hely hangulatát, kinézetét, a földrajzi elhelyezkedést pedig térkép mutatja.

Térképről jut eszembe: kár, hogy a várak alaprajza már nem fért bele a koncepcióba, hiszen így igazából azon mérhető le az építők eredeti elképzelése, no meg a védelem átgondoltsága, ereje.
 
Meglepő módon magyar vár is bekerült a kötetbe (Budai vár), ami számomra azért fura, mivel jelen állapotában már nem igazán felismerhető, például miért csak többszöri nekifutásra tudták visszafoglalni a török csapatoktól a keresztény hadak.
 
Azért érdekességek is akadnak szép számmal: kínai (csiangok vára), iráni (Arg-é Bam), mexikói (Chapultepec vára), afrikai-portugál (Elmina vára), de Európából is előszedtek pár ismeretlenebb erősséget.
 
Aki az album megtekintése, elolvasása után többre vágyik, annak mindenképpen javaslom a Középkori várak című könyvet, ami mind terjedelemben, mind tartalomban a következő lépés lehet.