Főkép Szabó Sándor gitárművész azon emberek közé tartozik, akik igazolják a régi bölcsességet, mely szerint senki sem lehet próféta a saját hazájában.
Amíg Szabó külföldön olyan világsztárok oldalán játszik, illetve készít velük közös albumokat, mint Dominic Miller (Sting gitárosa és szerzőtársa), Michael Manring és Kevin Kastning, addig itthon sajnos csak egy nagyon szűk kör ismeri a nevét.
 
Néhány hónappal ezelőtt egy szegedi fellépést követő rövid beszélgetés során elmondta nekem, hogy sohasem törekedett a popularitásra, és ebből fakadóan tisztában van vele, hogy nem szólhat szélesebb tömegekhez.
Viszont kifejezett célja, hogy egy erős hazai (hallgató) bázist teremtsen a minőségi akusztikus gitárzene számára.
 
A cél eléréséhez – az élő fellépéseken túl – a leghatékonyabb eszközt a gazdag saját lemez kínálat jelenti. A közelmúltban mutattuk be az előadó Parallel Crossings című CD-jét.
 
 A gitáros eddig is figyelemreméltó diszkográfiája az idén 4(!) új albummal bővült. Közülük most az Inner Smile című produkció kerül bemutatásra, melyben Szabó Sándor partnere az a Michael Manring, akit a ma élő legkülönlegesebb, legegyénibb stílusú basszusgitárosnak tartanak.
Szinte ő az egyetlen az instrumentuma képviselői közül, aki többnyire szólóban koncertezik.
 
Manapság nagy divatja van a lélekkel és transzcendenciával foglalkozó kiadványoknak. A könyvesboltok polcain tucatszámra találhatunk a témával foglalkozó könyveket. Boldog boldogtalan ír, de aztán alig akad valami említésre méltó, ha a képzeletbeli hálónkkal merítünk egy nagyot a kínálatból.
Gyakorta foglalkoznak ezek a könyvek a „belső mosoly” témájával is. Viszont a sok írás mellett most találkoztam először olyan zenei anyaggal, amelyik erre a dologra fókuszál.
 
Szabó Sándor Inner Smile címet viselő albumán a 60 perces játékidő mellett 14 felvétel kapott helyet. A „Wizzard’s Dance” és az „Adria” kivételével – amelyek Szabó saját szerzeményei – valamennyi szám Szabó-Manring közös kompozíció.
Ez az album sem tartozik a könnyen emészthető darabok közé, de korábban már említettem, hogy a gitáros nem is törekszik olyanokra.
 
A lemez hallgatása közben olyan érzésem volt, mint egy szellemi ösvényen haladó tanulónak, aki egymás után kapja szellemi vezetőjétől a leckéket.
A lemeznyitó „Ballad For Lance” olyan, mint egy bevezető lecke. Ebben még „térdig járunk” a materiális világban, a folytatásban (Wizzard’s Dance, Terrazzo I, Dark Birds On The Grey Sky stb.) viszont egyre határozottabban belépünk a transzcendens világba.
 
Érzésem szerint a „legmélyebb pont” valahol a „Maqam From Ataisz” című szám környékén van. Ezt követően, ahogy mondani szokás, kifelé haladunk az erdőből, az albumot záró felvételt hallgatva pedig újra a materialista világban találjuk magunkat. Ráadásul így is úgy is hazaértünk, hiszen a szám címe: „East European Landscape”.
 
Úgy érzem, hogy Szabó Sándor ebben a produkcióban teljesen egyenrangú partnerként kezelte Manring-et. Ez pedig nagyon ritka dolog, hiszen az esetek többségében a basszusgitárosok csak háttérszerepet kapnak.
A két muzsikus érezhetően nagyon inspirálóan hatott egymásra, aminek eredményeként egy szépen gondozott, hangokban gazdag, kerek egész zenei történet született.
 
Előadók:
Szabó Sándor – 6 húros és 12 húros bariton gitár, 6 húros – műanyaghúros gitár, 24 húros koboz
Michael Manring – basszusgitár
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Ballad for Lance
2. Wizzard’s Dance
3. Terrazzo I
4. Dark Birds On The Grey Sky
5. Maqam From Ordos
6. Swingy
7. A Tale From Somewhere
8. Fugue
9. Maqam From Ataisz
10. Terrazzo II
11. Waltz
12. Snapshot
13. Adria
14. East European Landscape
 
Diszkográfia:
Ritual of a Spiritual Communion (1986)
The Clear Perception of Provenance Within (1987)
Sanctified Land (1991)
Hypnos (1993)
Anima (1995)
Opus Magnum (1996)
Alexandria (1997)
Gaia & Aries (1998)
Echolocation I (1999)
Dreams Within Dreams (2000)
Nearness of Earth (2001)
Hungarian Jazz Rhapsodie (2003)
The Art of the 16 String Guitar I (2004)
Acoustic Poetry (2005)
Resonance (2007)
Parallel Crossings (2008)
Parabola (2009)
Deeper Reality (2009)
Inner Smile (2009)
Shamans and Scientists (2009)