Főkép Amikor ez a három tehetséges fiatal elindult, hogy meghódítsa a világot, zenéjükben még ír alapokra épült, egészen pontosan ír zenei betétek szerepeltek a számokban. Ez a megoldás akkor, 2000-ben újdonságnak számított a hazai zenei életben, mégsem volt egyszerű kiadót találni hozzá.
Ha nem akkoriban járt volna Magyarországon a világhírű ír táncos, Michael Flatley, talán soha nem is sikerült volna.
 
De itt járt, és ezzel lehetőséget adott egy remek fiatal magyar csapat tagjainak, hogy megmutassák a világnak, mire is képesek.
Sikerükről sokat elmond, hogy Két utazó című bemutatkozó albumuk megjelenése után röviddel platinalemez lett (15 ezer eladott példány), a Fújja el a szél című második pedig három hét alatt bearanyozódott (7500 eladott példány), majd egy éven belül ez is platina lett. Mindkét lemez elnyerte az év hazai popalbumának járó Arany Zsiráf-díjat.
 
És ami a legszebb, a sikertörténet ezzel nem ért véget, hiszen harmadik, Trilógia című lemezükről (ez is aranylemez lett) került ki a „Sosem múlik el” című dal, ami 2005-ben az év legjátszottabb magyar rádiós slágere volt.
Negyedik, Világok hangjai című lemezük az addigi a legátgondoltabb, legkreatívabb munkájuk, melyen szinte minden dalban világzenei elemek érhetők tetten.
 
Majd három hosszú év szünet következett. Egyesek már le is mondtak a csapatról, hiszen a mai világban ennyi kihagyás bizony nem egyszer egy-egy pályafutás végét is jelentheti. De nem a Crystal esetében.
Új, Gregorian című lemezük ékes bizonyítéka annak, hogy Lajtai Kati és a Kasza testvérek még mindig képesek megújulni, és elég bátrak ahhoz, hogy új hangzással, ezúttal a gregoriánnal gazdagítsák dallamos popzenéjüket.
 
Persze ezzel nem ők rukkoltak elő először, hiszen az elmúlt években a gregorián hangzás az egész világot meghódította.
Gondoljunk csak az Era és az Enigma lemezeire, amelyeken szintén gregorián dallamok keverednek az elektronikus-, a pop- vagy éppenséggel a rockzenével.
 
A különféle műfajok társítása ebben az esetben számomra kicsit furcsa, hiszen a gregorián ének a római katolikus egyház egyszólamú, hangszerkíséret nélküli liturgikus éneke latin nyelven, ami az időszámítás kezdete körüli kor mediterrán zenekultúrájából, mégpedig a görög himnuszokból és az ókori zsidók zsoltáraiból fejlődött ki; míg mondjuk a popzene inkább a könnyed, általában felszínes szórakoztatást megcélzó műfaj.
 
Szóval látszólag antagonisztikus ellentét feszül a kettő között, ám ha kellő érzékkel keverik, valahogy mégis képesek harmonikusan megszólalni. Kis túlzással talán azt is lehetne mondani, hogy így válik a popzene pszichedelikussá.
 
Lehet, hogy egyesek számára úgy tűnik, egy kicsit elvesztem a részletekben, de szerintem muszáj ezekről is beszélni, mert csak így lehet kontextusba helyezni a Crystal legújabb zenei kísérletét, ami nagy valószínűséggel hamar a közönség kedvence lesz.
Lajtai Kati hangja még mindig csodálatos, Kasza Tibié pedig még mindig karakteres, szóval ők ketten még mindig remekül kiegészítik egymást, ha éneklésről van szó.
 
Arról nem is beszélve, hogy Kasza Tibi még mindig nagyon ért a zeneszerzéshez és a szövegíráshoz, szóval ezen a lemezen megint nem lehet unatkozni. Persze az is megvan benne, hogy nem egyszer, nem kétszer, de nem is háromszor kell meghallgatni ahhoz, hogy minden egyes apró zenei megoldást tetten tudjunk érni.
 
Nem tudhatom, hogy megállja-e a helyét az az állítás, mely szerint „a háromtagú csapat élete egyik legjobb anyagát készítette el”, de abban biztos vagyok, hogy igazán átgondolt, kiforrott anyaggal rukkoltak ki, aminek érdemes esélyt adni – függetlenül attól, hogy szeretjük-e az ilyen zenét, vagy sem. Lehet, hogy most fogjuk megszeretni…
 
Az együttes tagjai:
Lajtai Kati – ének
Kasza Tibor – ének, hangszerelés, billentyűs hangszerek
Kasza Gábor – vokál, dob programok
 
Közreműködők:
Dajka Krisztián – gitár
Csiszár Ferenc – gitár
Péter János – low whistle
Pink Edvárd – ének
Crystal Gregorian Masters (kórus)
Hollywood Movie Szimfonikus Zenekar
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Intro (gregorian)
2. Őrangyal
3. Menj tovább
4. Emlékezz rám
5. Hajsza (gregorian)
6. Ne ébressz fel
7. Hullócsillag
8. Tőled szép a világ
9. A sziget (gregorian)
10. Te vagy az álmom
11. Benned élek én
12. Hazatérés (gregorian)
 
Diszkográfia:
Két utazó (2000)
Fújja el a szél (2002)
Trilógia (2004)
Világok hangjai (2006)
Gregorian (2009)