Főkép Kifejezetten szeretem a régizene produkciókat. Az ebben a „szakágban” tevékenykedő előadók közül egyik kedvencem az Il Giardino Armanico nevű milánói zenekar, a másik pedig a német származású viola da gamba művész, Hille Perl, akinek a híres lantművész és komponista, John Dowland (1563-1626) műveit bemutató albumára nem is olyan régen hívtuk fel az olvasók figyelmét.
 
Most itt az új album, amelyen Perl az egyetemes zenetörtének egyik legnagyobb alakja, J. S. Bach műveiből játszik. Méghozzá megszokott társa, a lantművész Lee Santana, és a csembellón játszó Christine Schornsheim társaságában.
 
A produkció már a megszólaló hangszerek életkora miatt is érdekes: a Johannes Ruckers műhelyéből származó csembaló több mint hat évtizeddel korábban készült, mint ahogyan Bach megszületett(!); Matthias Alban mesterműve, Perl viola da gamba-ja pedig 1700-ból való.
Hozzájuk képest Santana lantja zsenge gyerekkorúnak számít, hiszen 2002-ben kerül ki Ivo Magherini hangszer manufaktúrájából (igaz a minta instrumentum egy 1734-ből származó darab volt).
 
A némi történelmi ízű kitérő után térjünk vissza a zenéhez.
 
Több okból is szeretem Perl lemezeit: professzionális hangszertudásához hagyománytisztelet és a művészet iránti feltétlen alázat társul, melynek segítségével képes kiszakítani kulturálisan egyre jobban elértéktelenedő világunkból, és egy olyan világba enged betekinteni, amelyben még nem a pénzszámláló pörgése volt az előadók értékmérője, hanem a valódi tudás, amikor a muzsikusok, komponisták még kifejezetten a művészetért élhettek.
 
Az új Hille Perl lemezhez szóló használati utasítás nagyon egyszerű: végy egy kényelmes fotelt, kapcsold ki a mobiltelefont (a vonalast húzd ki), egy pohár jófajta borral a kézben helyezkedj el kényelmesen a fotelben és indítsd el a lejátszót.
A 75 perces játékidő alatt Bach szonátái (szám szerint 6, a BWV 525-től sorban a BWV 530-ig) jó értelemben véve átöblítik a hallgató agyát…
 
Már eddig is az volt a véleményem, hogy Bach muzsikájából olyan derű és kiegyensúlyozottság árad, ami túlmutat az ember pszichés és kreatív képességein. A Hille Perl féle lenyűgöző tolmácsolás pedig tovább mélyítette ezt az érzést bennem.
 
Előadók:
Hille Perl – viola da gamba
Lee Santana – lant
Christine Schornsheim – csembaló
 
A lemezen hallható kompozíciók listája:
1. Sonata No. 1 in flat major BWV 525
2. Sonata No. 2 in C minor BWV 526
3. Sonata No. 3 in D minor BWV 527
4. Sonata No. 4.in E minor BWV 528
5. Sonata No. 5 in C major BWV 529
6. Sonata No. 6 in G major BWV 530
 
Diszkográfia:
Sainte Colombe Seven strings and more - Retrouvé & Changé (1997)
J.S. Bach Sonatas for Viola da gamba & Harpsichord BMW 1027-1029 (1999)
Doulce Memoire Glosas, Passeggiati & Diminuition around 1600 (2000)
Lee Santana`s music The Star and the Sea (2002)
Tinto by Los Otros (2003)
Marais`s Pour la Violle et le Théorbe (2004)
Los Otros Maranones de Aguirre (2004)
Why Not Here, English viol music (2005)
Telemann`s La Viola da Gamba Concertata (2006)
Lex Voix Humanies (2007)
In darkness let me dwell (2008)
Bach / Sonatas for Viola da Gamba & Harpsichord (2009)