Főkép Az 1977. február 2-án született nyolcszoros Latin Grammy és kétszeres Grammy-díjas kolumbiai énekes-dalszerző-táncos, Shakira Isabel Mebarak Ripoll a ’90-es évek közepétől a pop-rock-latin zene egyik legnagyobb alakja Latin-Amerikában, de 2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service óta az egész világon ismert.
Számos díja mellett ő az egyetlen dél-amerikai zenész, aki első helyezést ért el az amerikai, az ausztrál és az angol listákon is.
 
És nem hinném, hogy ezeket a hihetetlen sikereket csupán remek külsejének, csábító mozgásának és a belőle áradó szenvedélynek köszönheti, hanem magas intelligenciájának, és annak is, hogy anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is.
 
A most megjelent harmadik angol nyelvű lemezén (She Wolf) olyan művészekkel és producerekkel dolgozott együtt, mint Sam Endicott, John Hill, Pharrell Williams, Amanda Ghost, Ian Dench, C. Sturken, E. Rogers, Wyclef Jean, Albert „Sterling” Menendez, Jorge Drexler, ami nagyjából igazolja is, hogy az album miért fordult a latin-pop irányából az elektro-dance-pop felé.
 
Azért nem kell aggódni, Shakira nem hazudtolja meg önmagát, és a látszólag egyszerű zenében egészen különleges, már-már hipnotikus, máskor meg szaggatott ütemek, valamint egzotikus hangszerek és zenei megoldások érhetők tetten.
Az indiai, afrikai, kolumbiai és közel-keleti hatásokat is tartalmazó zene tehát kísérletező, ám Shakira hangja és előadásmódja még mindig összetéveszthetetlen: ha kell, lágy, ha kell, erőteljes és dinamikus.
 
Mondjuk jellegéből adódóan ezen a lemezen inkább ez utóbbi dominál, hiszen az egész album nagyon elektronikus és dance/klub-orientált. El is tudom képzelni, hogy a megfelelő hangerőn és környezetben tömegek mozognak a dalokra.
Bár nagy valószínűséggel senki nem tudja úgy rázni és riszálni magát, mint maga Shakira, aki már négy éves korában az asztalon táncolt.
 
A táncról jut eszembe: eddigi klipjei sem voltam éppen szendék és szűziesek, ám a „She Wolf” kifejezetten szexista klipje biztosan sokaknál kiveri majd a biztosítékot. Persze a pasiknak biztosan bejön…
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. She Wolf
2. Did It Again
3. Long Time
4. Why Wait
5. Good Stuff
6. Men In This Town
7. Gypsy
8. Spy (featuring Wyclef Jean)
9. Mon Amour
10. Lo Hecho Está Hecho („Did It Again” Spanish version)
11. Anos Luz („Why Wait” Spanish version)
12. Loba („She Wolf” Spanish version)
 
Diszkográfia:
Magia (1991)
Peligro (1993)
Pies Descalzos (1996)
The Remixes (1997) – válogatás
?Dónde Están los Ladrones? (1998)
MTV Unplugged (2000) – koncert DVD
Laundry Service / Servicio De Lavanderia (2001)
Colección de Oro (2002) – válogatás
Grandes Éxitos (2002) – válogatás
Laundry Service: Washed & Dried (2002) – válogatás
Live & Off the Record (2004) – koncert CD+DVD
Fijación Oral Vol. 1 (2005)
Oral Fixation Vol. 2 (2005)
Oral Fixation Volumes 1 & 2 (2006) – bónusz DVD-vel
Oral Fixation Tour (2007) – koncert CD+DVD
She Wolf (2009)
Sale El Sol (2010)
Live from Paris (2011) koncert DVD