Főkép Életünk első lexikonja az Ablak-zsiráf volt (na jó, igazából a Baba első lexikonja, de az még nélkülözte a betűrendet, és a kép is több volt benne, mint a szöveg), és most túl a 20-on, 30-on itt a lehetőség, hogy ismét meglephessük magunkat egy tudományosságtól mentes könnyed kis
enciklopédiával.
 
Mert az Életmentő zsebbarátnő egy álruhás lexikon. A betűrendbe szedett szócikkek humorosnak szánt kis rajzocskákkal jelzik: a helyzet nem olyan komoly, amilyennek látszik. Külsejére pillantva könnyed nőciregény, receptgyűjtemény, esetleg krimi vagy interjú-kötet réme sejlett fel, belelapozva aztán kiderült: ez bizony itt az élet A-tól Z-ig.
 
Legalábbis egy 30 körüli, valószínűleg gyermektelen nő élete, az sem kizárt, hogy Szentváry Panna élete. Amennyiben így áll a dolog, bizony olvasgatás közben sokkal többet megtudtam róla, mint arról, mit is kellene bepakolnom a nyaraláshoz.
 
Amennyit a fülszöveg tudni enged az írónőről, irodalomtanárként (innen hát a sok irodalmi utalás, idézet) és műfordítóként dolgozik. Leginkább a skandináv gyermekirodalomhoz kötődik a neve, ezen belül Tove Jansson Múmin-könyveit fordította.
 
De térjünk vissza a Zsebbarátnőnkhöz, aki táskánkba, majd kezünkbe lapul, hogy segítsen, ha valahol elakadnánk az életben. Lássuk csak: K mint Kütyü, D mint Diliflepni, Ö mint Ölni tudnék ? a pillanatnyilag legjellemzőbbeket lapoztam fel.
 
Az olvasás módját tekintve e könyvvel kapcsolatban ez lehet a helyes hozzáállás, mert a tételes olvasgatás megfeküdte a gyomromat, mintha egy hullámvasútra vagy tengeri orkánra váltottam volna jegyet.
 
Gyanútlanul olvasgatva a sorokat babonáról, moziról, gardróbról és csokoládéról hirtelen több irányból megcsapott a mindenhol jelenlévő elmúlás, a művidámságon átszüremlő depresszivitás baljós előérzete.
 
Persze érthető, hiszen az élet nem csak játék és mese, és egy zsebbarátnő, aki arra vállalkozott, hogy az élet zátonyai közt iránytűként navigálja az olvasót, nem eshet a felületes tájékoztatás hibájába, és nem hallgathatja el azt a tényt, hogy nincs fény árnyék nélkül, nincs pasizás szakítás, nincs eljegyzés anyós, és nincs tűsarok bokaficam nélkül.
 
Tinédzser lányként nehéz felkészülni az életre, ha nincs az ember életében egy zsebbarátnő, vagy egy idősebb lánytestvér, e korosztály tudásra éhes közönsége számára akár hiánypótló is lehet a könyv.
30-on túl azonban gondolatban már mindenki összeszerkesztette a maga A-tól Z-ig enciklopédiáját (egyes témakörök továbbgondolását házi feladatul a zsebbarátnőtől is megkapjuk), vagy ha még nem, ideje elkezdeni.