Főkép Egy válogatás lemez megjelenése mindig érdekes gondolatokat vet fel a szkeptikus hajlamokkal megáldott emberiség egy részében. Meg persze másokban is, de az egy másik történet.
Szóval egy ilyen album megjelenése kapcsán felmerülnek olyan gondolatok is, amik nem éppen hízelgőek sem az előadó, sem a kiadó irányában.
 
Nekem viszont egészen más véleményem van ezzel kapcsolatban. Legalábbis az esetek nagyobb részében.
Merthogy általában véve szeretem a válogatás lemezeket, hiszen ehhez szükség van némi előzményre, valamire, amiből lehet, érdemes válogatni. Valami, amit az adott előadó már letett az asztalra.
 
Ricky Martin meg ugye a maga 17 éves pályafutásával megfelel ezeknek a kritériumoknak. Pláne, hogy erre a lemezre a dalokat nem a kiadó, hanem maga az előadó válogatta össze, így komoly mértékben tükrözik mindazt, amit ő gondol arról az időszakról, amit a popszakmában eltöltött.
 
Márpedig ebben a műfajban ez nem kis teljesítmény. 17 év. Még gombócból is sok. Persze annyira azért nem esek hasra, hiszen ez idő alatt nem igazán kényeztette el rajongóit sorlemezekkel.
Akárhogy is számolom, nem jutott minden évre egy. Sőt, ha megnézzük a diszkográfiát, olykor 2-3 évet is várni kellett egy-egy újabb sorlemezre.
 
Ebből persze megint messzemenő következtetéseket lehet levonni, de én azt gondolom, éppen így volt jó: nem csömörlöttünk meg ettől a latinos-popos-érzelmes zenétől, és volt időnk kipihenni az izomlázat is.
Hiszen minden lemezen akadnak olyan számok, amiktől táncolhatnékja támad az ember gyerekének, akár akarja, akár nem. Akár tud, akár nem. Egyszerűen viszi magával a ritmus, a hangulat.
 
Akár tetszik, akár nem, az 1971. december 24-én született Ricky Martin (eredetileg: Enrique José Martín Morales), a Grammy és Latin Grammy-díjas Puerto Ricó-i énekes egyedülálló ritmusérzékének, szenvedélyes előadásmódjának és természetes karizmájának köszönhetően nem csupán nők millióit ejtette rabul, de minden idők egyik legnagyobb latin könnyűzenei sztárja is lett.
 
Aki 17 éves karrierjét ünnepli ezzel a válogatás albummal, melynek deluxe változatán a 17 emlékezetes sláger mellett 17 emlékezetes videoklip is látható – a rajongók legnagyobb örömére.
Így talán könnyebb lesz elviselni az előre láthatóan 2010 tavaszán megjelenő új albumig hátra lévő hosszú hónapokat.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Fuego Contra Fuego
2. El Amor De Mi Vida
3. Que Dia Es Hoy (Self Control – Remix)
4. Te, Extrano, Te Olvido, Te Amo
5. Maria (Spanglish Remix)
6. Vuelve
7. La Copa de La Vida (Spanglish Version)
8. La Bomba (Remix)
9. Livin’ La Vida Loca
10. Bella (She’s All I Ever Had)
11. Nobody Wants To Be Lonely (Duet with Christina Aguilera)
12. Tal Vez
13. Asignatura Pendiente
14. Y Todo Queda En Nada
15. I Don’t Care (Remix – w / Fat Joe & Amerie)
16. Dejate Llevar (It’s Alright)
17. Tu Recuerdo (Live from the MTV Unplugged version – duet with La Mari)
 
Diszkográfia:
Ricky Martin (1991)
Me Amarás (1993)
A Medo Vivir (1995)
Vuelve (1998)
Ricky Martin (1999)
Sound Loaded (2000)
La Historia (2001)
Almas del Silencio (2003)
Life (2005)
MTV Unplugged (2006)
Black & White Tour (2007)
Ricky Martin 17 (2008)