Főkép Bevallom, soha nem figyeltem oda különösebben az 1954. december 25-én Skóciában született énekesnő/dalszerző pályafutására.
Azt mondjuk tudtam, hogy nem kevés köze van a ’80-as években tevékenykedő Eurythmics nevű pop formációhoz, sőt, nagyjából azzal is tisztában voltam, hogy a ’90-es évek elején kezdett szólókarrierbe, de ezzel nagyjából ki is fújt a tudományom.
 
Aztán amikor 2009 tavaszán kezembe került az Annie Lennox legnagyobb szóló slágereit tartalmazó válogatásalbum, melyen két új dal is helyet kapott, úgy gondoltam, ideje lenne végre kicsit jobban összeismerkednünk egymással.
 
Az ilyen válogatások éppen azért jók, mert csak a legjobb dalok kerülnek rá, ezért ha nem szeretnénk mindent meghallgatni, amit az adott előadó elkövetett, de alapvetően nincs ellenünkre a zenéje, ilyenkor lehetőséget kapunk egy akár hosszú távú „barátság” kialakítására.
 
Mondjuk a rajongóknak sem jön rosszul egy ilyen „best of” jellegű válogatás, de rájuk ugyebár már parányit sem hat az újdonság, a megismerés varázsa, hiszen ők már ismerik az összes dalt.
Kivéve, ha mint jelen esetben is, új dalok (Pattern of My Life, Shining Light) is kerülnek az albumra, mert ezek tovább növelik annak értékét – mindenki szemében.
 
Érdekes, hogy a legtöbb szám, a „Little Bird”, a „Walking on Broken Glass”, a „Why”, a „Precious” és a „Cold” Annie Lennox első szólólemezéről, a Diva-ról került a lemezre, míg a Medusa-ról mindössze kettő, a „No More I Love You`s” és a „A Whiter Shade of Pale”, mi több, a 2003-as Bare dalai közül is csupán ugyanennyi, a „A Thousand Beautiful Things” és a „Pavement Cracks” bizonyult érdemesnek.
Arról nem is beszélve, hogy a 2007-ben megjelent Songs of Mass Destruction is csupán két dallal, a „Sing”-gel és a „Dark Road”-dal képviselteti magát.
 
És ha valaki veszi magának a fáradtságot, és utánaszámol, rájöhet, hogy egy dal még hiányzik a felsorolásból. Ez pedig nem más, mint a Francis Ford Coppola rendezésében készült Drakula című film egyik betétdala, a „Love Song for a Vampire” – 1992-ből.
 
Ha létezik olyan feliratú doboz (márpedig miért ne létezhetne), hogy „intellektuális pop”, akkor Annie Lennox lemezei minden bizonnyal ebbe kerülnének, hiszen több mint huszonöt éves pályafutása során olyan témákat érintett – többek között –, mint az iraki háború, a globális felmelegedés, az AIDS terjedése Afrikában, a vallási konfliktusok és a politikai korrupció; emellett dalainak nem egyszer feminista felhangjai is voltak.
 
Szeretem ezeket a dalokat, ahogy szétáradnak a testemben, és ezzel a részeimmé válnak. Szeretem azt a finom, kicsit sem tolakodó hangszerelést, ami felerősíti és egyben el is mélyíti a szövegek által közvetített érzéseket, gondolatokat.
 
Szeretem, hogy mindez annyira más, mint a manapság divatos zenék. Ezek a dallamok képesek szárnyalni, ez a hang képes betölteni a teret, de ha a helyzet úgy kívánja, képes egészen halkan és bensőségesen is megszólalni.
 
És szeretem, ahogy Annie Lennox megfogalmazza „hitvallását”: „Amikor körbenézek a világban, egy teljesen őrült világot látok, tele erőszakkal és agresszióval, félreértéssel és kegyetlenséggel.
Nőként és anyaként ezek szívszaggató távlatok, melyekkel szembe kell nézni. Ezek a dalok az én utamat tükrözik, ahogy az érzéseket közvetítem és kiűzöm a fájdalmat. Azt akarom, hogy az emberek feleszméljenek, te jó ég, az ÉN életemről énekel.
Az én vérem és csontom van ebben a zenében. Minden benne van, amit át tudok adni a közönségnek...”
 
Nem tudom eldönteni, mennyire volt üzleti fogás ez a válogatás album (biztosan köze van ahhoz, hogy lejárt az énekesnő szerződése a kiadóval), de az biztos, hogy korrekt keresztmetszetét adja Annie Lennox szólókarrierjének.
 
Bár azt azért nem értem, hogy az énekesnő számára Oscar-díjat hozó, A Gyűrűk Ura filmtrilógia záró epizódjához készült „Into The West” miért nem került rá a válogatásra, csak a háromlemezes limited edition változatra…
 
Előadó:
Annie Lennox – ének
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Little Bird
2. Walking on Broken Glass
3. Why
4. No More „I Love You`s”
5. Precious
6. A Whiter Shade of Pale
7. A Thousand Beautiful Things
8. Sing
9. Pavement Cracks
10. Love Song for a Vampire
11. Cold
12. Dark Road
13. Pattern of My Life
14. Shining Light
 
Diszkográfia:
Diva (1992)
Medusa (1995)
Bare (2003)
Songs of Mass Destruction (2007)
The Annie Lennox Collection (2009) - válogatás