Főkép

Egyszerű és nagyszerű ötlet kötetbe gyűjteni a különféle magazinokban megjelent sci-fi novellákat. A rendszerváltás előtt ez bevált gyakorlat volt, aminek eredményeként a kíváncsi és kiéheztetett sci-fi kedvelő, még ha csak szórványosan is, de követhette kedvenc műfajának fejleményeit. Aztán jött a Galaktika Magazin, ami ugyebár átvette ezt a feladatot.
 
Vicces módon manapság, amikor már nincs cenzúra és kultúrpolitika, egy-két kivételtől eltekintve csak új sci-fi regények jelennek meg, válogatás pedig egy sem. Mielőbb bárki felhördülne, szeretném megjegyezni, hogy a Szívélyes Fahrenheit azért nem számolható ide, mert az korábban már megjelent, idén csupán újrakiadása került a boltokba.
 
Mondjuk megérne egy misét, vajon miért nem jelennek meg újra az utóbbi negyven-ötven évben magyarul kiadott sci-fi klasszikusok. Vagy a neves hazai szerzők korábbi remekei.
 
Az erről szóló hosszas találgatás helyett inkább térjünk vissza a válogatásokhoz. Még emlékszem, milyen örömmel olvastam annak idején A csillagűzött szerető-t; mekkora élvezetet jelentettek sokadjára is A pokolba tartó vonat írásai. Vagy miért volt annyira népszerű az ismerőseim körében nemes egyszerűséggel Ötvenedik címre keresztelt kozmosz fantasztikus kötet.
 
Azért is fura a helyzet, mivel amennyire látom, külföldön manapság is rendszeresen jelennek meg ilyen tematikájú válogatások – vagyis ott van kereslet. Azt meg ugye mondanom sem kell, hogy a sci-fi nem csak regényterjedelemben képes nagyot alkotni, hanem pár oldalon is.
 
Ifj. Veress István a korábban magyarul már megjelent írásokból válogatott, ezért az idősebbeknek az újdonság élménye helyett csak az emlékezés marad. Az ifjabbak azonban olyan, mára hazánkban jószerivel elfeledett szerzőkkel ismerkedhetnek meg, mint Brian W. Aldiss, A. E. Van Vogt és Robert A. Heinlein (hogy csak a kedvenceimet említsem).
 
Nem is értem, tőlük miért jelenik meg semmi, hiszen annyi jó regényt írtak, melyek közül fájóan kevés jelent meg magyarul (s bizony pár esetben a fordítás nem állt a helyzet magaslatán).
 
Meggyőződésem, hogy az Út a csillagokig egyszerre hiánypótló kiadvány és követendő példa – remélem nem marad folytatás nélkül.
 
A kötetben szereplő írások:
PROLÓGUS
Edmond Hamilton: A számkivetett
 
IDŐPARADOXON
Frederic Brown: A tükörterem
Marietta Csudakova: A létezés tere
Gennagyij Gor: A kép
Stanislaw Lem: Molteris találmánya
 
ŰRUTAZÁS
Konrad Fialkowski: A parancsnok életre kelése
Kirill Bulicsov: Oszd meg velem
Robert A. Heinlein: Zöld dombok a Födön
Arthur Sellings: Új életet kezdeni
 
A JÖVŐ TÁRSADALMA
Philip K. Dick: Az előszemélyek
Konisi Gaku: A föld alatti Paradicsom
Theodore R. Cogswell: Fal a világ körül
Brian W. Aldiss: Ámen és kész
 
HARMADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁSOK
Clifford D. Simak: A szomszéd
Damon Knight: Négyesfogat
Isaac Asimov: Mit neveznek szerelemnek
A. E. Van Vogt: A szunnyadó
 
EPILÓGUS
Szilárd Leó: Üzenet a csillagokhoz