Főkép2009. május 14-én délelőtt 11 órakor az EMI Music sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették: 2009-ben először, és nagy valószínűséggel utoljára koncertezik Budapesten a világ első számú trombitása, Wynton Marsalis és az általa életre hívott Lincoln Center Jazz Orchestra.
 
Mint ahogy az is elhangzott, hogy a rendkívüli koncertre eredetileg július 22-én került volna sor, ám a művész és a zenekar váratlan spanyolországi lemezfelvétele miatt az új időpont 2009. július 26. (vasárnap) 20 óra 30 perc!!!
 
Legjobb tudomásom szerint Magyarországon eddig nem járt olyan kaliberű művész, mint Wynton Marsalis, aki azon túl, hogy New Orleans leghíresebb muzsikus családjából származik; a zene történetében elsőkét, és mind a mai napig egyetlenként 1983-ban Grammy-díjat kapott komoly zenei (Haydn, L. Mozart, Hummel: Trumpet Concertos)  és jazzlemezéért (Think of One) is.
 
A bravúrt egyébként egy évvel később, 1984-ben megismételte. Mi több, 1997-ben ismét történelmet írt, amikor ő lett az első jazzmuzsikus, aki Pulitzer-díjat kapott, mégpedig a Blood on the Fields című jazz oratóriumáért.
Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Wynton Marsalis munkásságát eddig a szakma összesen 9 Grammy-díjjal jutalmazta.
 
Nos, ez az ember számos egyéb tevékenysége mellett 1991-ben megalakította a Lincoln Center Jazz Orchestra-t.
Első CD-jük 1992-ben jelent meg Portraits by Ellington címmel. Ezt 1994-ben két újabb album követte: előbb a They Came to Swing, majd a”. 1997-ben jött a dupla Blood on the Fields, 1999-ben pedig a Live in Swing City–Swingin’ with Duke. Legutóbb 2005-ben jelentették meg a Don’t Be Afraid… The Music of Charles Mingus című lemezt.

Bár a zenekarról úgy tartják, hogy az afro-amerikai kulturális hagyományok első számú őrzője, nem csupán afro-amerikai, hanem fehér muzsikusok is játszanak benne.
 
Jelenlegi felállás:
Wynton Marsalis – zenekarvezető, trombita
Sean Jones – trombita
Ryan Kisor – trombita
Marcus Printup – trombita
Vincent R. Gardner – harsona
Elliot Mason – harsona
Chris Crenshaw – harsona
Sherman Irby – szaxofon
Ted Nash – alt- és szoprán szaxofon, klarinét
Walter Blanding – tenor- és szoprán szaxofon, klarinét
Victor Goines – tenor- és szoprán szaxofon, basszus klarinét
Joe Temperley – bariton- és szoprán szaxofon, basszus klarinét
Dan Nimmer – zongora
Carlos Henriquez – bőgő
Ali Jackson – dobok
 
A koncert helyszíne: Budapest Kongresszusi Központ
Időpont: 2009. július 26. (vasárnap) 20:30 óra
Jegyárak: 8900 Ft, 11900 Ft, 13900 Ft, 15900 Ft és 18900 Ft (helytől függően)

Kapcsolódó írás:
Wynton Marsalis: He and She (CD)