Főkép Garay Zsuzsanna első könyve egy lelkiállapotot mutat be, egy képzelt történet egy képzelt világról. Egy másik dimenzióról, melyet a számítógépes játékok tervezői hoztak létre, s melyben el lehet bújni a valóság elől.
Egy számítógépfüggő nő gondolatait ismerhetjük meg, hogy miként viszonyul saját betegségéhez. A megoldás, mint egy nyitott könyv áll előttünk, kérdés, hogy végig olvassuk-e, vagy nem.
 
A főszereplő egy középkorú, lassan már idősödő nő, aki játékfüggőségének köszönhetően elveszíti egész családját, barátait, s legfőképpen reális értékrendjét, világképét.
Pszichológusa kérésére kazettákra mondja érzéseit és gondolatait, minden apró megjegyzését az életéről, a játékról, sőt, még magáról az orvosról és a kezelésről is, hol összefüggően, hol összefüggéstelenül.

Mindent a rögzített hanganyagon keresztül tudunk meg róla. Emlékek, jó és rossz történések kerülnek elő az életéből, s közben folyamatosan szerzünk információkat a függőség különféle jeleiről, következményeiről.

Az orvos tanácsára persze próbál kilépni ebből a borzasztó állapotból, de a dolog ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb. Kérdések tucatja kerül a főszereplő elé, de alig tud válaszolni rájuk.
Ha rádöbben, mit rontott el, s hogy mi is a válasz néhányra, elkeseredik, mert úgy érzi, nincs kiút. Az írónő nyitva hagyta kisregénye végét - azt ugyanis, hogy ki lehet-e gyógyulni ebből, s hogy miként, az olvasóra bízza.

A történetben, mely elsősorban szépirodalmi jelleggel bír, sokszor szakmai és tudományos aspektusból is megfigyelhetjük a betegséget. A pszichológus kérdései valójában az olvasót is gondolkodásra, továbbgondolásra ösztönzik, hiszen senkinek sem tökéletes az élete.

Ha valaki depresszióba esik vagy feszültségben él, hasonló problémákkal kell szembenéznie, s ugyanúgy fennáll a függőség veszélye. Amire viszont van gyógyír, csak természetesen nem adják könnyen.
Ehhez saját erő kell, egyéni akarat és döntés. De véghez lehet vinni.

Garay Zsuzsanna elénk tár egy szituációt, élethelyzetet, melyben benne van az alany minden rezdülése. Csak olvasni kell, illetve hallgatni a kazettákat, vagyis fejezeteket. Egy élet fejezeteit.
 
Garay Zsuzsanna 1970-ben született, Nyíregyházán. Gimnazistaként kezdett verseket, meséket és novellákat írni. Az ELTE Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakos diplomát szerzett.
1996-ban Jelek a Szigetről című antológában jelent meg „Daidalosz és Ikarosz című munkája. A Kelet Felől című folyóirat már több versét is publikálta. Jelenleg férjével és gyermekeivel Budapesten él.