Főkép

A történet közepébe csöppen az olvasó, egy rosszul sikerült színházi előadás részleteibe, ahol April Wheeler, a feleség játsza a hősnőt. A bukott darab kapcsán indul el házaspárunk tragédiával végződő lavinája.
 
April és Frank Wheeler okos, szép és tehetséges fiatal házaspár két gyermekkel. Legalábbis látszólag.
De ahol a valóságban a férj unalmas munkát végez már hosszú évek óta, a még mindig csinos feleség pedig unatkozó háziasszony, a konfliktusok mindennaposak, így állandó társuk a veszekedés is.

Egy kiadós csatát követő napon Aprilnak merész ötlete támad: költözzenek az unalmas kisvárosi házukból Európába, az ismeretlen, de izgalmas nagyvárosba, Párizsba. Az elgondolás szerint a jövőben a feleség járna dolgozni, és a férjnek lenne lehetősége megtalálni önmagát, illetve hogy miben is lehetne ő sikeres.
 
Frank kezdettől fogva ellenérzéssel kezeli a lehetőséget, de ezt felesége elől jól titkolja, mivel a terv megszületése óta kapcsolata feleségével újra virágzik. Míg eddig különféle kifogásokkal minél később ért haza, addig most az egész napja az este várásával telik.

A férj tehát benne van a szervezkedésben, de kapóra jön neki, hogy munkahelyén új lehetőségek nyílnak számára. Erről lemondva tovább tervezik jövőjüket az ismeretlenbe, ám újabb - végzetes - akadály merül fel: April terhes lesz.

Az asszony nem szeretné megtartani a gyermeket, hiszen már első gyermekét is Frank rábeszélésre tartotta meg. A férj most is rábeszéli a gyermekre, April azonban a biztonságos időn túl maga végzi el a beavatkozást, melynek következtében a kórházba szállítást követően elvérzik.
 
A történet egy család tragédiája lépésről lépésre, kiegészülve még egy unalmas baráti párral, egy ingatlanügynökkel és férjével, majd a későbbiekben az őrült fiukkal, akit jelenleg elmegyógyintézetben kezelnek.

April és Frank egy olyan amerikai család megtestesítői, akik elvesztették álmaikat - mint minden közelükben élő kisvárosi család.
A műben minden más, mint aminek látszik. Az asszony érzéseiből kiderül, hogy mindig is csak sodródott az élet adta lehetőségekkel, de ő sosem volt szerelmes, nem szeretett volna szülni, mindig csak belekényszerült az áradatba.

A férfi, aki ugyan rábeszélte feleségét a gyermekvállalásra, de ő maga sem akarta a gyermekeket, és nem akarta ezt a harmadik gyermeket sem. A férj egy ideig csalja feleségét, amit a későbbiekben el is mond neki.
A feleség ki nem álhatja a baráti pár férfitagját, mégis szeretkezik vele a kocsi hátsó ülésén.
 
A könyv egészében végig veszekszenek vagy tervezgetnek, hogy itthagyják-e a kisvárosi unalmas életet és a szabadság útjára lépnek-e, vagy nem.
Veszekedéseik bemutatják a házastársi veszekedések összes létező formáját - bútortöréssel, gyűlölködéssel, kiabálással, összeborulással.
 
A könyv több célcsoport számára is érdekes lehet: a harmincasoknak, akik maguk is hasonló problémákkal küzdenek, vagy bárkiknek, akik már érezték úgy, hogy el innen a szürke hétköznapokból, de mégis maradnak.
 
A történet megfilmesítésre került, melyet a közelmúltban mutattak be a hazai mozik is. A szereposztás kiváló, hiszen a főbb szerepben olyan nevek bukkannak fel, mint Leonardo DiCaprio és Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon, David Harbour.