Főkép A tengerentúlon az egyes szerzők előszeretettel szemezgetnek a nagy amerikai daloskönyvből.
Ennek mintájára napjaink egyik legkeresettebb mezzoszopránja, Cecilia Bartoli szülőhazája legkedveltebb dalaiból válogatott az An Italian Songbooks címet viselő, az idei évben újra kiadott albumára (a CD először 1997-ben jelent meg).
 
A repertoárban a három világhírű szerző, Bellini, Donizetti és Rossini kompozíciói kaptak helyet, számszerint kereken 20 dal. Az elhangzó dalok többsége ismeretlenül cseng a lemezhallgatók számára.
A kínálatban talán Rossini „Le danza” című műve a legismertebb (vélhetően ezért emelték ki a lemezborítón is), hiszen ezt a hazai operagálákon is gyakran műsorra tűzik.
 
A dalokat hallgatva egy kis időutazáson vehetünk részt: a zene szárnyán visszaröppenünk a XIX. századi Itáliába, élvezhetjük a déli napfényt, belekóstolhatunk a zamatos borokba, rácsodálkozhatunk a tájra és ízelítőt kaphatunk a magas hőfokon égő emberi érzelmekből.
 
Az egész anyag könnyed, élvezetes és igazán valósághű, ami egyrészt a mívesen megírt daloknak köszönhető (bár koránt sem a szerzők veretes műveiről van szó), másrészt pedig az előadónak.

A karmester, zeneszerző és a Metropolitan Opera meghatározó vezetője, James Levine most a zongora mögé ült és remek játékával hozzájárul, hogy a lemezen szereplő dalokban valóban benne legyen az az életérzés, amit hajdan Bellini, Donizetti és Rossini beléjük álmodott.
 
Bartoli az operák világából egy kicsit kiszakadva is maradandót alkotott. Annak ellenére, hogy itt könnyedebb - mondhatni populáris - szerzeményekről van szó, a díva egyáltalán nem veszi félvállról a produkciót. Nyoma sincs annak, hogy hakniként kezelné ezt a feladatot.
A dalok ugyanazon a lenyűgöző énekhangon szólalnak meg - a virtuóz technika mellett -, amit tőle az elmúlt közel két évtized alatt megszoktunk.
 
A jelen albumot is gondozó Decca Kiadó gondozásában - két évvel az An Italian Songbookseredeti megjelenése után - piacra került egy másik remek Bartoli album is, a The Vivaldi Album, ami atmoszférájában és hangulatában nagyon hasonlít a mostani korongra.

Akinek a mostani CD elnyeri a tetszését, az bátran keresse meg a Vivaldi albumot is - garantáltan nem fog csalódni benne.
 
Előadó:
Cecilia Bartoli - ének
 
Közreműködő:
James Levine - zongora
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Aragonese
2. Vaga luna che inargenti
3. Il barcaiolo
4. Ah! Rammenta, o bella Irene
5. L`abbandono
6. Or che di fiori adorno
7. Malinconia, nimfa gentile
8. Amore e morte
9. Bolero
10. La conocchia
11. Il fervido desiderio
12. Torna, vezzosa Fillide
13. Vanne, a rose fortunata
14. Dolente imagine di Fille mia
15. La farfaletta
16. Á ma belle mére
17. Per pietá, bell`idol mio
18. Me voglio fá `na casa
19. L`esule
La danza (tarantella napoletana)