FőképA zenekar története 1994-ben kezdődött, amikor az akkor nagyjából tizenhat éves fiatalok azzal a tervvel, hogy friss vért vigyenek a skandináv zenei életbe, megtartották első koncertjüket egy helsinki gimnáziumban.
Sok minden lebeghetett a szemük előtt, ám arra szerintem álmukban sem gondoltak, hogy ilyen messzire jutnak.
 
Persze ehhez az is hozzájárult, hogy már az 1996-ban megjelent debütáló lemezük, a Peep is aranylemez lett, és ezt a sikert a következő albumok rendre hozták, vagy olykor felül is múlták.
Ráadásul rengeteget koncerteztek, ami szintén jótékony hatással szokott lenni a zenekarok megítélésére.
 
Sikereik és díjaik ellenére az igazi áttörést a 2001-es év hozta meg számukra, amikor is leszerződtek jelenlegi kiadójukkal, a Playground Music Scandinavia-val. Már az ő égiszük alatt került piacra negyedik korongjuk, az Into, ami dupla-platina lett. És ezzel kezdetét vette egy nemzetközi karrier…
 
Akik figyelemmel kísérték a zenekar pályafutását, minden bizonnyal tudják, hogy a 2005-ben megjelent Hide from the Sun után a fiúk egy kicsit mélypontra kerültek. Éppen ezért volt fontos, hogy következő lemezük valami olyasmi legyen, amiről sokáig fognak beszélni, vagy inkább, hogy stílszerű legyek, amit rongyosra fognak hallgatni.
 
Ehhez egyrészt kellett a négy srác, na meg persze egy profi producer, aki jelen esetben nem kisebb név, mint a sztár- és slágergyárosként elhíresült Desmond Child. Úgy hírlik, ő nem áll szóba akárkivel, és mindig kihozza a legjobbat abból, akivel éppen együtt dolgozik.
 
Az ő keze nyomát dicséri például Meat Loaf Bat out of Hell III – The Monster Is Loose, valamint a Scorpions Humanity – Hour 1 című lemeze, de közreműködött – többek között – az Aerosmith, a Bon Jovi, Cher, Bonnie Tyler, Shakira, Ricky Martin, Kelly Clarkson, Alice Cooper és Mariah Carey lemezein is.
 
Szóval miközben az új lemezt készítették, a The Rasmus tagjainak az lebegett a szeme előtt, hogy a Black Roses lesz az együttes történetének legjobb korongja.
Nos, hogy ez mennyire jött össze nekik, azt csak és kizárólag azok tudják megítélni, akik meghallgatják a végeredményt, majd – ha esetleg nem emlékeznének rájuk – összehasonlítás céljából előszedik a korábbi lemezeket is.
 
Akik pedig így tesznek, nagy valószínűséggel azt fogják tapasztalni, hogy a Black Roses bizonyos részei lágyabbak, míg mások keményebbek lettek, ám meglepetést talán még a legelvakultabb rajongóknak sem okoz.
Mondom én, akinek kapcsolata a zenekarral a 2005-ös Hide from the Sun című lemezzel vette kezdetét, mégpedig egy lelkileg meglehetősen zűrös időszakban, tehát egyrészt kissé elfogult vagyok az akkori dalokkal szemben, másrészt minden továbbit azokhoz mérek.
 
És az igazat megvallva nekem az új lemez dalai hozzák ugyan a megszokottan magas színvonalat, ám kicsit talán nyálasabbak és populárisabbak – éppen ettől sokkal szerethetőbbek és könnyebben megjegyezhetőek is.
Szóval ne csodálkozzunk, ha többedik hallgatás után ezeket a refréneket kezdjük dúdolni mondjuk a zuhany alatt.
 
Persze éppen ezért inkább azokat a női rajongókat lehet a Black Roses célközönségének tekinteni, akik a popot már nem, a keményebb rockot és/vagy metalt pedig még nem szívesen hallgatják.
 
Lauri elnyújtott éneklése továbbra is libabőrössé teszi az arra hajlamos hallgatók bizonyos testrészeit; Aki nem túl fantáziadúsan, de ügyesen püföli a bőröket; a két gitáros, Eero és Pauli viszont szépen odateszik magukat, aminek eredményeképpen vannak egészen rockos pillanatok is.
Csak sajnos sokkal kevesebb, mint amennyit szeretnék. És meggyőződésem, hogy ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül. Sebaj, majd talán a következő korong…
 
Akik pedig kíváncsiak, hogy szól mindez élőben, 2009. február 18-án este meghallgathatják a Dürer Kertben.
 
Az együttes tagjai:
Lauri Ylönen – ének
Eero Heinonen – basszusgitár, vokál
Pauli Rantasalmi – szólógitár
Aki Hakala – dob
 
Közreműködő:
Desmond Child – producer
 
A lemezen elhangzó számok listája:

1.      Livin` in a World Without You

2.      Ten Black Roses

3.      Ghost of Love

4.      Justify

5.      Your Forgiveness

6.      Run to You

7.      You Got It Wrong

8.      Lost and Lonely

9.      The Fight

10. Dangerous Kind

11. Live Forever
 
Diszkográfia:
Peep (1996)
Playboys (1997)
Hell of a Tester (1998)
Into (2001)
Hell of a Collection (2001) - válogatás
Dead Letters (2003)
Hide from the Sun (2005)
Black Roses (2008)