FőképEgy másik texasi származású előadó, Abi Tapia új lemeze, a The Beauty In The Ruin bemutatása kapcsán már szóba került Christine Albert neve, méghozzá azért, mert ő volt a háttérénekes Tapia albumán.
Christine Albert régebb óta van az előadói pályán, mint az említett énekesnő. Bemutatkozó albuma 1992-ben jelent meg Texafrance címmel.

Kézenfekvő a kérdés, hogy vajon miért van az énekesnőben ilyen erős franciás kötődés? Vagy legalábbis valamennyi lemezének címe ezt a mély kapcsolatot sugallja (2003-ban a Texafrance-Encore!, illetve az új lemez, a Paris, Texafrance).
A titok nyitja egyszerű: az énekesnő gyermekkorát a párizsi nagymamával töltötte; ami a nyelv elsajátításán túl a francia kultúra megismerését is lehetővé tette a számára.

Christine Albert új, döntően sanzonos albuma egy rendkívül érdekes koncepciót követ: az eredetileg angol nyelvű dalok franciául szólalnak meg (pl. a „When You`re Away”), a franciák pedig angolul (pl. az Edith Piaf örökzöld, a „Don`t Cry”).
A dalok másik nyelvre történő fordítását az esetek többségében az énekesnő saját maga végzi.

Az album legszebb, és egyben legszomorúbb dala egy száműzött herceg történetét meséli el („Un Prince en Avignon”). A kompozícióban a zongora és a cselló kap központi szerepet.

Összességében egy nagyon szépen és gondosan összerakott album született, ami annyira franciásra sikerült, hogy kevés olyan ember van, aki a muzsika alapján Texasra asszociál. Egyébként az egészet kellemes hangulat és nagyon közvetlen atmoszféra jellemzi.

A francia vagy éppen franciásított dalok között a swing éppúgy jelen van („Swing Troubadour”), mint a country („The French Song”) és a valcer („French Waltz”). Ettől a sokszínűségtől válik kerek égésszé a nagy mű.
A lemezkészítésből az énekesnő férje, a multi-instrumentális Chris Gage több szinten is kiveszi a részét. Ő az album producere, ő végezte az anyag keverését, és természetesen közreműködő muzsikusként is jelen van.

A produkció gyenge pontja a játékidő, ugyanis a szűk 38 perces műsoridő meglehetősen soványnak tűnik. Legalább a bakelit korongoknál standardá vált 45 perces időintervallumot illő lenne tartani.
Az sem lehet kifogás, hogy nem volt idő új dalokat írni, hiszen az énekesnő előző albuma 5 évvel ezelőtt jelent meg.

Előadó:
Christine Albert - ének

Közreműködők:
Chris Cage - gitár, billentyűsök, harmonika
David Carroll - nagybőgő
Eddie Cantu - dobok és ütősök
Paul Pearcy - dobok és ütősök
Shawn Sanders - cselló

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Swing Troubadour
2. I Shouldn`t Care / I`M`En Fous Pas MalAnother State Line
3. When You`re Away/ Quand T`es Ailleurs
4. The French Song
5. Chante-Moi
6. L`air de la Louisiane
7. Don`t Cry/ C`est D`la Faute Á Tes Yeux
8. French Waltz
9. Un Prince en Avognon
10. Y`a de la Joie
11. Hymne a L`amour / Hymn To Love

Diszkográfia:
Texafrance (1992)
Texafrance-Encorel (2003)
Paris, Texafrance (2008)