FőképLeonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. - 1519. május 2.) itáliai származású polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író.
Mivel érdeklődése meglehetősen széles körű volt, munkásságát nagyon nehéz röviden összefoglalni. Szokás őt a reneszánsz ember őstípusának nevezni, ám ez is csupán homályos megnevezés valamire, amire nincs igazán megfelelő szó.

Az mindenesetre tagadhatatlan, hogy aki akár csak felületesen is megpróbál ismeretséget kötni életével és munkásságával, egy idő után úgy érzi, ő lehetett minden idők legműveltebb embere. De hogy a legkíváncsibb, az egészen biztos.

Leonardo a rá jellemző tükrös írással számtalan technikai ötletet írt le és rajzolt meg, ám akkor és ott ezekből a gyakorlatban nem valósult meg semmi.
Később persze igen, de más személyek által, és még csak nem is Leonardo rajzai alapján, hiszen azok halála után eltűntek, és csupán a XVIII. században kerültek elő.

Szóval mondhatjuk, hogy Leonardo nagy feltaláló volt, ám ez nem teljesen felel meg a valóságnak.
Az viszont vitathatatlan, hogy csodálatos megfigyelő és javíthatatlan álmodozó volt, aki nem csupán kitartóan kereste az összefüggéseket az ember és a világegyetem között, de mindig a tökéletes megvalósítására készült, ám semmit nem talált annak.

Az Egmont Kiadó által kiadott különleges kötet - melyet David Hawcock tervezett, szövegét Jaspre Bark írta, térbeli képei pedig David Lawrence nevéhez fűződnek - ennek a sokoldalú (ha nem a legsokoldalúbb) embernek állít emléket.
Az album jellegéből és kivitelezéséből adódóan elsősorban a fiatalabb olvasók számára készült (hiába na, nem lehet elég korán kezdeni az ismeretterjesztést, illetve a tudományos érdeklődés kifejlesztését), ennek ellenére a felnőttek is nyugodtan elbogarászhatnak vele.

A Leonardo jegyzetei alapján készült leírások és vázlatok természetesen nem ömlesztve, hanem tematika szerint kerültek a kötet lapjaira, mégpedig az alábbiak szerint: repülő szerkezetek, hidraulika, építészet, hadi szerkezetek, mechanikus találmányok, mechanikus férfi.

Kifejezetten tetszik a kötet külalakja: a barnás tónusú papír, a barna, különleges típusú betűk, a szövegek és képek összhangja. A térbeli ábrák talán - és ezt komplexitásuknak tudom be - egy kicsit nehezen bontakoznak ki teljes pompájukban, ám ha türelmesek vagyunk, elnyerjük méltó jutalmunkat.

Sokat lehetne vitatkozni arról, ki vagy mi is volt valójában Leonardo da Vinci, azt azonban senki nem vitathatja, hogy munkássága komoly hatással volt az utána következő századokra.