FőképIndia, ez a mesés, távoli ország egészen idegennek tűnik az európai ember számára, aki úgy tekint rá, mint a fölfedezésre váró ismeretlenre.
Ám inkább újrafelfedezésről kellene beszélni, hiszen India kultúrája sokkalta ősibb, mint Európáé: az Indus-völgyi civilizáció közel négyezer éve élte fénykorát, s azt ötezer évvel megelőzően már állandó települések bukkantak fel a folyó vidékén.

India neve is az Indus nevéből ered (amely pedig az óperzsa hindu szóból származik): ez a folyó volt a legfőbb feltétele e lenyűgöző civilizáció kialakulásának.

India ma is bővelkedik természeti és kulturális kincsekben - a kötet legfőbb célja ezek bemutatása, ismertetése.
Ahogy az előszóban is olvashatjuk: az UNESCO 830 tételes világörökség-listáján 26 indiai tétel szerepel, amely méltó elismerése az ország ember- és természet alkotta remekműveinek.

A könyv lapjain a látnivalók széles skálájával találkozunk: ősi városok maradványaitól kezdve, a hindu templomokon és a pompás palotákon át, egészen a legmodernebb épületekig megismerjük India építészetét.
Ám aki inkább a természetre kíváncsi, az se marad olvasnivaló nélkül; a sivatag és az őserdő állatvilágáról is érdekes információkat kapunk.

Gyönyörű képeket válogattak a kötetbe, s bár a képszerkesztés hagy némi kívánnivalót maga után, a látnivalók feledtetik a rossz érzéseket. Bármelyiken nézzek is végig, elfog az „utazhatnék”; alig várom, hogy közelebbről is megcsodálhassam ezeket a fenséges tájakat.

De nem csupán képekkel tömték tele a könyvet, hanem rengeteg ismerettel gazdagodhatunk az olvasás során.
A történelmi, kultúr- és vallástörténeti érdekességekből bátran lehet csemegézni, szerintem mindenki megtalálja a számára legérdekesebb momentumokat: részletekben megismerhetjük a hindu istenségek - például Krisna, Visnu, Brahma - történetét, vagy akár egy-egy uralkodó illetve uralkodócsalád életét.

Sőt, bepillantást nyerhetünk a brit fennhatóság korába is - kimondottan örültem, mikor megpillantottam az első nem indiai építésű templomot az albumban, hiszen az ország kultúráját az idegen elnyomás is erősen befolyásolta, s talán befolyásolja mind a mai napig.

Különlegességként említeném meg, hogy a templomok és paloták forgatagában találkozhatunk két vasútvonallal, egy pályaudvarral, egy ősi egyetemmel, valamint egy múzeummal is.

A természeti kincsekhez is társult néhány érdekes információ: különféle törzsi kultúrákról, őshonos állatfajokról valamint nemzeti parkokról is olvashatunk a könyv második felében.

S hogy az utazás ne csak elérhetetlen ábránd maradjon, minden látnivalóhoz tartozik egy kis útbaigazítás is - megközelíthetőség, szállás, és a látogatásra ajánlott legjobb időszak -, amely bizonyára jelent némi segítséget az utazni vágyóknak.
Remélem, a könyv elolvasása után egyre többen vágynak majd e csodás országba.

Eddig a sorozat alábbi köteteiről írtunk:Schneider-W. Maass-A. Benthues-A. Sorge: A 100 legszebb nő a festészetben
100 természeti katasztrófa
India 100 csodája - A kultúra és a természet legszebb kincsei
A 100 legjobb film