Főkép

Emma, Iván és Konrád bizonyos szempontból a világ legszerencsésebb gyerkőcei. Már amennyiben szerencsésnek tekinthetők azok, akiknek olyan nagybácsikájuk van, aki egy nap csak úgy betoppan hozzájuk, hogy kalandos utazásra invitálja őket. Persze mi mással, mint csodálatosan egyedi, maximálisan környezetbarát és meglepően jól felszerelt léghajójával, a Belladonnával. Persze az „expedíciónak” a szórakozáson kívül azért nemesebb célja is van: meg kell találni, és haza kell hozni Gerry bácsi két éve eltűnt testvérét.

Mivel a jármű sebessége csak megfontolt haladást tesz lehetővé, ráadásul útközben számtalan élmény és látnivaló akad, nem sietik el a dolgot. Hiszen ki tudna ellenállni annak, hogy szóba elegyedjen a helyi állatvilág tagjaival? Hogy ne csak útbaigazítást kérjen tőlük, hanem meghallgassa titkaikat, megpróbálja megérteni rejtélyesnek tűnő szokásaikat? Nos, Gerry bácsi csodás porának segítségével mindez valósággá válik. És ami a legszebb, nem csak Emma, Iván és Konrád, hanem minden kedves olvasó számára. Hiszen Durrell nem csupán biológus, hanem remek elbeszélő is, aki nem csupán tudományos ismereteket illeszt egy izgalmas és kalandos történetbe, de itt-ott megfűszerezi némi humorral, valamint számtalan színes rajzzal is.

Mindezeknek köszönhetően az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy máris véget ért a „mentőexpedíció”, ő pedig jól szórakozott, miközben sokkal okosabb, de legalábbis tájékozottabb lett az állatok különleges világával kapcsolatban. Ez utóbbi állítás különösen igaz a gyerekekre.