Főkép2008. október 16-tól új magyar filmet vetítenek a mozikban, ez pedig nem más, mint Fazakas Péter első nagyjátékfilmje, a Para. Ennek kapcsán jelent meg egyfajta előzetes reklámként, s nem utolsó sorban önálló alkotásként Csurgó Csaba forgatókönyve.

Ez már önmagában is bátor vállalkozás, hiszen a honi könyvkiadás nem kényeztet el bennünket, filmkedvelőket hasonló csemegékkel, hamarjában a csonka Tarantino sorozat és a Monty Python szövegkönyvek jutnak eszembe - ami ha összevetem az évente bemutatásra kerülő filmek számával, siralmasan kevés.

Pedig ha komolyan veszem azt a manapság kevésbé hangsúlyos célt, mely szerint a nézőket igenis tanítani kell arra, hogy ne csak bámulják, hanem lássák is a filmeket, úgymond értő módon beszéljék a „filmnyelvet”, akkor ennek egyik, kikerülhetetlen eleme a forgatókönyvek megismerése.
Ez alapján ugyanis bárki fogalmat alkothat arról, mennyire jó munkát végzett a rendező, a színész, az operatőr.

Az is jellemző adalék, hogy nyomtatásban a tizenharmadik verziót olvashatjuk - három év alatt ennyit változaton keresztül alakult, finomodott az eredeti elképzelés. A jelek szerint érdemes volt ennyit dolgozni vele, hiszen 2006-ban első helyen végzett a Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvíró Pályázaton.

A történetről nem mondok semmit, nehogy akaratomon kívül csökkentsem a mozi élvezetét, de a filmet feltétlenül megnézem.
A rendező által izgalmas vígjátéknak titulált alkotás túllép a kortárs humorságokon (lásd Üvegtigris) és a „reménytelenül élünk ebben a lepukkant országban” felfogáson - szóval üdítően érdekesnek ígérkezik.

A kötet második felében pedig Varga Bálint - akinek megalapozott tárgyi tudás birtokában megírt szórakoztató írásait szomorú módon nélkülözzük honlapunkon - beszélget a szereplőkkel, stábtagokkal.
Ezekből az interjúkból további érdekességek derülnek ki a szereplőkről, a forgatásról, no meg magáról a filmről.

Amennyire ez külsősként megítélhető, őszinte válaszokat kapunk a kérdésekre, no meg apró kis színeseket, melyekből azért összerakható, milyen hangulatban telt a forgatás huszonnégy, megfeszített munkával teli napja.

Érdekes módon a színészek között van, akinek személyiségéhez közel állt a szerep, de persze a másik helyzet is előfordul. Mondjuk egy színésznek, egy jó színésznek kötelező mindent eljátszania, de nem árt, ha hitelessé teszi a kitalált figurát. Szóval ezért is kíváncsi vagyok a főszereplő Csuja Imre és Szervét Tibor alakítására.

Regényrészlet: Részlet Csurgó Csaba, Varga Bálint: Para - Filmkönyv című könyvéből