FőképA svéd Pain of Salvation ezen lemezével megint csak egy progresszív metal alapművet szeretnék bemutatni azon keveseknek, akiknél esetleg ez kimaradt volna.

A Daniel Gildenlöw által vezetett banda a mai progresszív irányzat egyik legnagyobb alakja, ami többek közt ennek a lemeznek is köszönhető, és aminek megszületése ráadásul kicsiny országunkkal is összefüggésbe hozható.

A zenekar korongjai rendre egy témát járnak körbe, ahogyan a Remedy Lane is, ami a frontember nosztalgiautazása és önértékelő túrájának eredménye, amit történetesen a magyarországi tartózkodása alatt zajló események ihlettek, és amire több helyen is található utalás.

Az együttes lemezein egyébként is egyedi módon csempész hátborzongatóan valós érzelmeket zenéjébe, de ezen albumuk még a megszokottnál is emberibb, személyesebb, szókimondóbb.
Daniel Gildenlöw egy személyben felelős a szövegekért, a zene koncepciójáért és a megrázó előadásmód is hozzá köthető: hatalmas hangterjedelme és változatos énekstílusa azonnal felismerhető és páratlan, a mai metalszcéna egyik legkifejezőbb frontembere.

Emellett a banda zenéje is összetéveszthetetlenül egyedi és rettentő kreatív, hangulatilag és intenzitását is tekintve nagyon szélsőséges, rendhagyó zenei megoldások kombinálására építkezik, a könnyed és lebegőstől a zúzós durvulásig minden megtalálható benne.

A Remedy Lane sikeréhez valószínűleg az is nagyban hozzájárult, hogy a dalok témái ugyan valóban nagyon személyesek és Daniel saját élményein alapulnak, mégis bárki könnyen átérezheti őket, s hozzám hasonlóan ugyanígy mindenki találhat olyan kapcsolódási pontot, amiből ráismerhet saját életére, vagy érzéseire.

De az ember akkor is kincsre lelhet ebben a lemezben, ha épp nem is akarna belemerülni a témába és pszichoanalizálni, hiszen a korong rengeteg zenei csemegével szolgál, minden dal nagyon erős, vagy valamiért különleges.

A „Fandango” pattogós és zaklatott ritmusa, az „A Trace of Blood” őrületbe kergető lüktetése, a „This Heart of Mine” gyönyörű és megható vallomása, az „Undertow” éteri magasságokba törő emelkedése, a „Dryad of the Woods” felszabadultsága, a „Rope Ends” és a „Beyond the Pale” zaklatott, erős érzelmi töltete mind felejthetetlen pillanatokat tartogat.

Ahogy azonban fentebb is kifejtettem, igazából a Remedy Lane jóval több kiváló dalok gyűjteményénél. Aki a szövegekbe is belemerül és nyitott az érzelmi befogadására, annak adhat igazán sokat ez az album.

Az együttes tagjai:
Daniel Gildenlöw - ének, gitár
Fredrik Hermansson - billentyűk
Johan Hallgren - gitár, háttérének
Johan Langell - dobok, háttérének
Kristoffer Gildenlöw - basszusgitár, háttérének


A lemezen elhangzó számok listája:
1. Of Two Beginnings
2. Ending Theme
3. Fandango
4. A Trace of Blood
5. This Heart of Mine (I Pledge)
6. Undertow
7. Rope Ends
8. Chain Sling
9. Dryad of the Woods
10. Remedy Lane
11. Waking Every God
12. Second Love
13. Beyond the Pale

Diszkográfia:
Entropia (1997)
One Hour by the Concrete Lake (1998)
The Perfect Element, part I (2000)
Remedy Lane (2002)
12:5 (2004) koncert
„BE” (2004)
Scarsick (2007)
Road Salt One (2010)