FőképHenri-Georges Clouzot 1953-as filmremeke, melyet Georges Arnaud regényéből vitt át a filmvászora, megváltoztatta a francia mozi fogalmát.

A félelem bére már bemutatása évében sikerfilmmé vált: Cannes-ban Arany Pálmát, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medvét nyert (mindkettőt 1953-ban), továbbá Kék Szalag Díjas (1955), de megkapta a legjobb filmnek járó BAFTA-díjat és a francia kritikusok díját is (1955-ben és 1954-ben).
Világszerte ünnepelt alkotásról van tehát szó, mely azóta sikeres szórakoztató moziból valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát.

A történet Las Piedrasban kezdődik, egy eldugott kisvárosban valahol Közép-Amerikában. A törvény elől menekülő bűnözők, kalandorok, rejtői keménylegények gyűjtőhelye ez, ahova csak pár dollár kell, hogy az ember bejuthasson, de több ezer, ha élve ki akar jutni.
A sok léhűtő pedig hamar megunja a várost, ahol ha nem a malária végez az emberrel, akkor pókcsípés, kiszáradás vagy ezer más, állandóan leselkedő veszély…

Mario (Yves Mondtand) és Jo (Charles Vanel) magabiztos gazfickók, de a kemény, férfias tartás álcája mögött ők is csak egyet szeretnének: mihamarabb eltűnni Las Piedrasból.
A helyi olajcég életveszélyes munkája épp kapóra jön nekik: ötszáz kilométerrel odébb felrobbant egy olajkút, és csak több tonna folyékony nitroglicerinnel lehet megállítani a tüzet. Aki teljesíti a küldetést, gazdag jutalomban részesül.

Gyors vizsga után négy embert választanak ki a feladatra, hogy két teherautóban, egymástól félórányi távolságra elszállítsák a robbanóanyagot a kijelölt helyre.
Úttalan utakon kell haladniuk, rendkívül lassan, annak fojtogató tudatában, hogy a legkisebb zökkenés is a halálukat okozhatja.
Az egy teljes napig tartó úton akadályok és nehézségek teljes sora várja őket, miközben mindnyájan levedlik hétköznapi maszkjukat, és legbensőbb valójuk kerül a felszínre…

A félelem bére időtálló, megunhatatlan mestermű. Készítése után ötvenöt évvel sem tűnik megkopottnak vagy unalmasnak, sőt: a mai rendezők közül sokan vehetnének példát róla, hogyan is kell igazán jó filmet készíteni. A színészek alakításáról is csak hasonlókat mondhatok.
Aki csak teheti, szerezze be magának A félelem bérét: garantáltan nem fog benne csalódni.

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (Mono), francia (Mono)
Kép: 1,33:1 (4:3) (fekete-fehér)