Főkép

Bryan Adams 1959. november 5-én, angol szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Kanadában. Szóval nem éppen tinédzser. Éppen ezért nem is csodálkozom, hogy zenéje sem az éppen aktuális divatirányzatokat majmoló valami, hanem olyan rockzene, ami mindazoknak szól, akik hiányolnak valamit a mai popzenéből, viszont nem igazán kedvelik a keményebb rockot, vagy éppen a metált.

Bryan Adams zenéje romantikus volta miatt persze elsősorban a hölgyek, közülük is a harmincas-negyvenes korosztály szívét dobogtatja meg. És ez feltétel nélkül igaz tizenegyedik stúdiólemezére is, mely stílusosan a 11 címet viseli, és minő véletlen, tizenegy szám hallható rajta.

Bár nem követtem figyelemmel pályafutását, abban biztos vagyok, hogy az annak idején szinte orrvérzésig játszott, szuperszirupos, szuperszentimentális „(Everything I Do) I Do It For You” miatt karrierje bizonyos szempontból félresiklott, hiszen ettől kezdve rockzenészként már nem igazán vették komolyan.

Pedig Bryan Adams zenéjével műfajt teremett. Műfajt, melyet egyesek családi rocknak, mások rádiórocknak neveznek. Ez a zene tehát jellegéből adódóan széles rétegekhez szól, sokan mégis inkább csak mosolyognak rajta.

Pedig az idén márciusban megjelent stúdiólemez, a 11 a maga letisztult módján is ezt a langyosabb, kiszámíthatóbb irányt követi, hiszen a félkeményre torzított gitárokkal és billenytűsökkel díszített balladák, valamint a lendületesebb blues-rock dalok kényelmes tempóban követik egymást.

Nincs is ezzel semmi baj, bár erősen hiányolom a régi nagy slágerekre emlékeztető, az átlagból kiemelkedő dalokat. Örültem volna, ha legalább egyet meg tudnék nevezni, ami valamiért megmaradt bennem. De nem. Ez most nem adatott meg nekem. És kövezzenek meg érte, mindezek ellenére tetszett a lemez. Bár sokkal inkább háttérzeneként, vagy éppen az autópályán száguldva, amolyan road-music-szerűen, mint odafigyelve.

Előadó:
Bryan Adams – gitár, ének

Közreműködők:
Colin Cripps – gitár
Keith Scott – gitár
Gray Breit – zongora, hammond B3 orgona
Pat Steward – dob
Mickey Curry – dob
Eliot Kennedy – basszusgitár
Mutt Lange – basszusgitár
Jim Vallance – dob
Norm Fisher – basszusgitár
Maire Breatnach – hegedű

Pointless Brothers – vokál
Kathleen Edwards – vokál

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Tonight We Have the Stars
2. I Thought I`d Seen Everything
3. I Ain`t Losin` the Fight
4. Oxygen
5. We Found What We Were Looking for
6. Broken Wings
7. Somethin` to Believe In
8. Mysterious Ways
9. She`s Got a Way
10. Flower Grown Wild
11. Walk on By

Diszkográfia:
Bryan Adams (1980)
You Want It You Got It (1981)
Cuts Like a Knife (1983)
Reckless (1984)
Into the Fire (1987)
Waking Up the Neighbours (1991)
So Far So Good (1993) – válogatás
Live! Live! Live! (1995) – koncert
18 til I Die (1996)
MTV Unplugged (1997)
On a Day Like Today (1998)
The Best of Me (1999) – válogatás
Spirit: Stallion of the Cimarron (2002) - filmzene
Room Service (2004)
Anthology (2005) – válogatás
11 (2008)