FőképWoody Allenről mindenkinek a neurotikus értelmiségi, a kicsi, szemüveges, New York-i entellektüel jut az eszébe, aki több időt tölt a pszichológusánál, mint partnerével, szüleivel vagy a munkahelyén.

Akik a figura mögé látnak, azoknak talán elsősorban a Manhattantől sokáig elszakadni képtelen filmrendező, az Annie Hallhoz, a Hanna és nővéreihez vagy a Fogd a pénzt és fuss!-hoz hasonló klasszikusok direktora jut eszébe.

Pedig Allen nem csupán elsőrangú forgatókönyvíró, rendező és összetéveszthetetlenül egyedi színész, hanem a Játszd újra, Sam és még számos egyfelvonásos darab megalkotásával színpadi szerzőként, immár négy kispróza kötetével pedig novellaíróként magasabb irodalmi babérokra is tör.

Novelláit elsőként az angolul 1971-ben megjelentetett Na ennyit erről című kötetben gyűjtötte össze.
De e rövid írások jellege nem egyszerűen a hatvanas-hetvenes évek amerikai kisepikájában megszokott, csattanós történet, sokkal inkább az USA irodalmi viszonyai közé átültetett „Így írtok ti”, vagyis stílus- és műfajparódia-gyűjtemény.

A művek az irodalmi életrajzok legjelentéktelenebb momentumaiból levezetett, átfogó elméleteket kifigurázó, ál-értekező prózától az amerikai és a világirodalom nagyjainak jellegzetességeit humorosan eltorzító, bohókás ujjgyakorlatokon át az Allen művészetében meghatározó film noir, és általában a magándetektív alakjának komikus újraképezéséig jutnak el.

Ám ezekben a kisprózákban némileg átöltöztetve ugyan, de ugyanazokat az elemeket fedezhetjük fel, mint az Allen-filmekben: az értelmiségi, finom szellemeskedést, a néhol brutálisan abszurd poénokat, a mindent a szatíra görbe tükrén át szemlélő életfelfogást. És ezzel - a címben sugalltakhoz híven - szerzőnk le is számol az irodalom egészével.

Egyszóval jellegzetesen posztmodern szellemi táplálékot kapunk.

És hogy vajon még ma is érvényesek-e, hatnak-e ezek az Allen (írás)művészetének esszenciáját egybesűrítő novellák? Olvassuk csak el a „Mr. Big” egzisztencializmussal kevert Philip Marlowe-sztori paródiáját, és rögtön választ kapunk kérdésünkre.

Akinek megmozgatja a fantáziáját a kötetet záró novella, bizonyosan a többi írást, sőt a többi Allen-kötetet is ugyanilyen élvezettel olvassa majd; akinek nem, annak - legalábbis egy ideig még - nem igazán érdemes próbálkoznia.

Nekem tetszik. Mindig, már az eredetiben is tetszett Allen fanyar, az egész világmindenségnek fügét mutató kisprózája. Így mindenkit csak e viszonylag vékonyka kötet olvasására tudok buzdítani. Egy próbát - néhány percet, órát - mindenképp megér.

A kötetben szereplő novellák:
A Metterling-cédulák
Pillantás a szervezett bűnözésre
A Schmeed-emlékiratok
Az én filozófiám
Jó, de képes-e erre a gőzmozdony?
Kopog a halál
Irány a szabadegyetem!
Haszid-történetek
A Gossage–Vandebedian iratok
Feljegyzés a dagadtak házából
Emlék a húszas évekből
Gróf Drakula
Lehetne kicsit hangosabban?
Beszélgetés Helmholtzcal
Viva Vargas!
A műtintapaca felfedezése és elterjedése
Mr. Big