Főkép

Személyes tapasztalatom alapján azt mondom, a felmondási időt igenis célszerű bármely Pelham Grenville Wodehouse könyv serkentő hatásával megtámogatni. Függetlenül attól, hogy önszántunkból, vagy kényszerűségből távozunk, remekül oldja a feszültséget, és optimista nézőponttal ajándékoz meg bennünket. Ami egyáltalán nem jön rosszul az efféle helyzetben.

A honi könyvkiadásnak különben is nagy tartozása a Wodehouse életmű rövid darabjainak közreadása. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy Bertie Wooster hihetetlenül szórakoztató életének apró momentumai már több kötetben is megjelentek (pl. Halihó, Jeeves!), azonban jócskán léteznek olyan novellák, melyeket vétek lenne az ismeretlenség homályában hagyni.

Jelen kötet különböző angol válogatásokból szemezget, aminek eredményeként egymástól gyökeresen eltérő hangulatú írások kerültek egymás mellé. Találunk itt jellegzetes Wodehouse-i humort (például „A társasági eb”, „Jeeves és a küszöbönálló katasztrófa”, „Mordred tüzes udvarlása”), helyzetkomikummal, nyelvi sziporkákkal, ütődött arisztokratákkal és öntudatos pórnéppel.

Azonban legalább ennyire hangsúlyos azon remekek aránya, ahol tulajdonképpen nincs miért nevetnünk, ellenben megcsodálhatjuk Wodehouse emberismeretét, azon képességét, ahogy pár tollvonással formál karaktereket és tragédiákat.


Munkásságának éppen ez a része ismeretlen manapság (anno a Rakéta Regényújság közölt elvétve belőlük egyet-egyet). Pedig éppen ebből derül ki, mennyire sokoldalú volt, nem állt távol tőle a komolyság sem.

Pályafutásának korábbi tapasztalatait sem rest papírra vetni, rögtön két gyöngyszem is foglalkozik a színházzal, illetve a drámaírókkal. Az első (Arcképvázlat Shakespeare-ről) nem kisebb hírességgel foglalkozik, mint Shakespeare-rel, akinek neve lehetett Shakspere vagy akár Shikspur is. Egyes vélekedések szerint maga Francis Bacon állneve volt, mások állítják csak dramaturgként ténykedett az utazó társulatnál, mindenesetre alapos munkát végzett a kezére adott darabokkal, olyannyira, hogy máig minden színházi ember csodálattal emlegeti. Itt az átírás folyamatát csodálhatjuk meg (valami Hamletet kell előadható formára hozni).

Halovány tehetségű kései utódainak nehézségeit szerelmi szósszal nyakon öntve (A kabalamacska) élvezhetjük, s mint minden fontos Wodehouse írásban, itt is felbukkan a hal (illetve halak). Biztos vagyok benne, hogy egy szép napon megfogalmazódik valakiben egy tanulmány, ami ezen vízi lények rejtett jelentőségét elemzi majd, egészen a kora kőkorszakig visszavezetve szimbólumrendszerét.

Amíg erre sor kerül - s még nem vettük fel a munkát következő cégünknél - élvezzük Wodehouse apró remekeit.

A kötetben szereplő írások: 
Tenger fájdalom
A társasági eb
Vérbeli szurkolók
A rút rendőr románca
Arcképvázlat Shakespeare-ről
Macskainvázió a kastélyban
Mordred tüzes udvarlása
Jeeves és a küszöbönálló katasztrófa
A kabalamacska
A kétballábas ember

A szerző életrajza