Főkép

Úgy vélem, fontos állomásához értünk Terry Pratchett életművének hazai kiadásában. Hosszas szünet után – akárhogy is nézem három év telt el – új kiadóhoz került a Korongvilág sorozat. Ami alaphangon is megkerülhetetlen a kortárs humoros/szatirikus fantasy regények között.

A váltás előnyökkel és hátrányokkal egyaránt jár – sajnos. Jogi problémák miatt a korábban megszokott, magyarosított nevek módosulnak, illetve teljesen megváltoztak: Mállottviksz Néne helyett Wiharvész Anyó, Ogg Ángyi helyett Ogg Nagyi és így tovább. Ez gondolom a sorozat többi szereplőjére (Széltoló) is érvényes lesz majd.

Ez a jelenség nem új keletű a honi gyakorlatban, gondolok itt Tolkien esetére a babóval, akiből nem sokkal később hobbit lett. Igaz, ott nem jogi megfontolások álltak a háttérben, de az olvasót csak a lényeg, a papírra kerülő szöveg foglalkoztatja.

Mindazonáltal örvendezzünk, hiszen a jövőben gyakrabban mehetünk a kasszához, kosarunkban új Pratchett kötettel. Legalábbis a kiadói tervek 2008-ra három Korongvilág könyvet irányoznak elő. Úgy legyen.

Jelen kötet a Boszorkányok alsorozat negyedik része, időben a Vége a mesének után játszódik, amikor három boszorkányunk hazaérkezik külhonból. Itt közben történt egy s más, így a következő napok mozgalmassága alaposan megcáfolja a városlakók képzeletében lévő, a vidéki léthez kapcsolódó unalmasság és eseménytelenség vízióját.

Lesz itt esküvő (házasodik a király), melyre vendégek érkeznek Korongvilág minden görbületéből, még Láthatatlan Egyetem is varázslókat delegál a rendezvényre. Aztán a helyi néptánccsoport is gőzerővel készülődik, de botos-vödrös csoportkép helyett színdarabot próbálnak. Egyszóval minden a feje tetejére áll, mintha a világ készülne kifordulni a sarkából.

De ne tovább, elvégre Terry Pratchett időnként szó szerint értelmezi a szavakat, máskor meg nem rest klasszikus elődöktől kölcsönkérni, no meg felhasználni a napi pletykalapok érdekesebb (értsd használható) híreit. Így kerül egymás mellé Shakespeare, a gabonakörök és a párhuzamos világok elmélete.

Egyszóval remek visszatérés, jöhet a folytatás.

 

A szerző életrajza