FőképHa bárki azt hinné, a Budapest Bár első dalgyűjteménye újabb Csinibaba, csalódni fog. Pedig a párhuzam adja magát.
Az alternatív rockzene hazai legnagyobbjainak (Kistehén Tánczenekar, Quimby, Hiperkarma, Besh o drom, Egy Kiss Erzsi Zene, colorStar, Specko Jedno, Heaven Street Seven) énekesei retro-hangulatban adnak elő régi slágereket.

De nem gitárokkal és dobbal, hanem mintha egy cigányzenekar állt volna le jazzt játszani (tulajdonképpen pontosan ez a helyzet), és nem a hatvanas évek szocialista mellékízű dalaiból válogatnak, hanem a boldog békeidők bár-, sláger- és filmzenéjének javából.

Az eredmény valami egészen különlegesen magyar. Olyasmi, amit sem Európa, sem Amerika nem lett volna képes összehozni, mégis közel áll például a Pink Martini modern szalonzenei kísérleteihez.
Cimbalmot azonban egyetlen más kultúrából származó csapatnál sem hallani. És ha egy rumba vagy egy tangó harmóniai alapját a cimbalom adja meg, a végeredmény minden kétséget kizáróan unikális, tagadhatatlanul hungarikum.

Hungarikum, ahogy maga a projekt mögött álló Kistehén Tánczenekar-„szelet”, személy szerint a prímásként szintén ismert Farkas Róbert ötletgazda és az album elkészítésében énekesként közreműködő Kollár-Klemencz László is.

A számokat itt nem minősíteném. Lehet szeretni és pocskondiázni a talán kopottasnak tetsző örökzöldeket, annyi azonban bizonyos, hogy kiállták az idő próbáját, és többségüket még azok is ismerik, akik normál esetben nem hallgatnak „éttermi” zenét.
Azt azonban mindenképp meg kell említenem, hogy az Anima Sound Systemből ismert Németh Juci szerepeltetése telitalálat. Hangja tökéletesen felidézi a húszas-harmincas évek hangulatát, ugyanakkor modern, incselkedő, vidám.

Ám ezzel semmiképp sem azt szeretném sugallni, hogy mondjuk Szalóki Ági vagy Rutkai Bori (de itt bármelyik közreműködő nevét leírhatnám) nem kellő beleéléssel, kifejező erővel, nem eléggé izgalmasan énekelne, mindössze arról van szó, hogy nekem Juci hangja fejezi ki legtökéletesebben azt, amit érzésem szerint a Budapest Bár képviselni igyekszik.

Ha létezik olyan lemez, amit kamasz és hatvanas éveit taposó nagymama egyaránt képes élvezni, a Budapest Bár Volume 1. kétségtelenül ilyen. Nosztalgiázva, vagy a múltat felfedezve ugyanúgy megfog minket a sehol másutt nem hallható, egykor világhírű magyar szalonzene újjáéledése és újraformálódása.

Előadók:
Farkas Róbert - hegedű, gitár
Farkas Mihály - cimbalom
Ökrös Károly - harmonika, zongora
Farkas Richárd - nagybőgő

Frenk - ének (5, 13)
Keleti András - ének (6, 9)
Kiss Erzsi - ének (9, 15)
Kiss Tibor - ének (1, 7, 16, 18)
Kollár-Klemencz László - ének (3, 8)
Lovasi András - ének (2, 17)
Németh Juci - ének (1, 12, 14, 18, 19), fuvola
Rutkai Bori - ének (11)
Szalóki Ági - ének (4, 10)
Szűcs Krisztián - ének (14)

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Szívemben bomba van
2. Csak egy nap a világ
3. Halálos Tavasz
4. Munka után
5. Drágám, néha téved az ember
6. A muzsikusnak dalból van a lelke
7. Ezt a nagy szerelmet
8. Az egyiknek sikerül
9. Egy kis édes félhomályban
10. Rózsafa virít
11. Este fess a pesti nő
12. Nékem csak Budapest kell
13. Gyűlölöm a vadvirágos rétet
14. Köszönöm, hogy imádott
15. Én nem tudom, mit hoz a holnap
16. Nem wurlitzer a verkli
17. Tenyeremen hordom
18. Szívemben bomba van - rádió verzió
19. Bonus: Love me or leave me