Főkép

Zene: Laurent Boutonnat

Főszereplők: Gaspard Ulliel, Léo Legrand, Marie-Josée Croze, Albert Dupontel, Tchéky Karyo, Olivier Gourmet

Magyarországon forgalmazza: Best Hollywood

 

Egyszerre öröm, és egyben rendkívül nehéz feladat elfogulatlan ajánlót írni egy olyan filmhez, melynek rendezőjét, annak filmes, és zeneszerzői pályafutását jó tíz éve már, hogy megkülönböztetett - rajongással övezett - figyelemmel követem.

 

A Best Hollywood-nak köszönhetően most végre a hazai közönség is megismerheti rendezői, és (film)zeneszerzői kvalitását egy Franciaországban kultikus figurának, akit úgy hívnak: Laurent Boutonnat.

Mielőtt legutóbbi filmes megnyilvánulásáról írnék, röviden összefoglalnám eddigi munkásságát.

 

Az 1961. június 14-én Párizsban született Laurent már egészen fiatalon, 17 évesen előrukkolt első komoly filmes alkotásával, egy fekete-fehérben készült experimentális mozival, mellyel sokkolni kívánta leendő nézőit.

Ha túl nagy port nem is kavart ez a szárnypróbálgatása, annyit mindenképpen elért a La Ballade de la Féconductrice című filmjével, hogy beírta magát a legfiatalabb rendezők névsorába, Steven Spielberg mellé.

 

Ezt követően 1984-ben hallatott ismét magáról, amikor is barátjával, Jérôme Dahan-nal együtt megkomponálta az azóta a legjövedelmezőbb francia zenei exportcikknek bizonyuló francia énekesnő, Mylène Farmer bemutatkozó kislemezét, Maman a tort címmel.

 

Az igazi áttörést az 1985-ös év hozta meg a duó számára. A „Plus Grandir” című dal szövegét már Mylène jegyzi, a zene és a klip pedig Laurent tehetségét dicséri. Innentől kezdve Laurent és Mylène ezzel a munkamegosztással, tökéletes párosként ostromolja számaival a francia slágerlistákat.

 

Laurent egyben filmes szenvedélyét is kiélhette a zeneszerzés mellett: a „Libertine”, a „Tristana”, a „Sans contrefaçon”, a „Pourvu qu’elles soient douces” mind mondanivalójukban, mind képi világukban, mind pedig, időtartamukban bőven túllépték a videó-klip, mint műfaj korlátait. Mylène Farmer talán legnagyobb slágere, a „Désenchantée” klipje - kis hazánk filmes hírnevét öregbítendő - Budapesten és Apajpusztán került leforgatásra, 1991. februárjában. A Farmer/Boutonnat páros ekkor már Laurent következő nagyfilmjéhez keresett helyszínt, amit végül is a volt Csehszlovákiában találtak meg.

 

Egy igen hosszú, és helyenként embert próbálóan nehéz forgatási és poszt-produkciós időszakot követően, 1994. október 5-én került a francia mozikba Laurent Boutonnat második nagyjátékfilmje, mely a Giorgino címet viselte. Az emberi lélek legmélyebb és legsötétebb bugyraiba való utazás nem vonzotta az átlag mozi-nézőt. Érdekes módon, a film később kultikussá vált Boutonnat rajongói körében, és legnagyobb örömü(n)kre idén végre megjelent díszdobozos DVD-kiadványként.

 

A kliprendezést már csak ritkán vállaló Laurent Mylène Farmer-rel továbbra is folytonos munkája mellett olyan tehetségeket is felfedezett, és a szárnyai alá vett, mint Nathalie Cardone, vagy a nálunk is népszerű tini-sztár, Alizée.

 

13 évvel a Giorgino után Laurent Boutonnat ismét visszatért a mozivászonra, mégpedig, Eugène Leroy híres regényének filmadaptációjával, a Jacquou Le Croquant-nal, mely magyarul is olvasható A rebellis címen. Nem ez volt az első alkalom, hogy megfilmesítették ezt a könyvet, hiszen már 1969-ben készült belőle egy népszerű filmsorozat Stellio Lorenzi rendezésében.

 

A részben eredeti helyszínen (Dordogne), részben pedig Romániában leforgatott filmből semmi nem hiányzik ahhoz, hogy egy látványos, és egyben szívbe markoló történet keljen életre előttünk. Grandiózus, gyönyörű természeti képek, szeretnivaló pozitív figurák, akik nem szuper-hősök, csupán egyszerű szegény emberek, akik - élükön a címszereplő Jacquou-val - fellázadnak az őket nyomorban tartó, uraskodó gazdagok, a nemesi címükkel páváskodó polgárok ellen.

 

A XIX. század első felében - a Bourbon-restauráció idején - játszódó történet azzal indul, hogy a szüleivel - szegény soruk ellenére - boldogan együtt élő Jacquou (Leo Legrand) a gőgös Nansac gróf (Jocelyn Quivrin) ármánykodása következtében szinte egyik napról a másikra árva, és földönfutó lesz. Egy derék vidéki nemes, Galibert lovag (Tcheky Karyo), és egy szintén nemes-lelkű plébános, Bonal (Olivier Gourmet) veszik pártfogásukba, és a kezük alatt lassan férfivá (Gaspard Ulliel) serdül.

 

A szerelmet is megtalálja egy magafajta lány, Lina (Judith Davis) oldalán. Nansac gróf azonban továbbra is megkeseríti az életét, és hiába igyekszik Bonal plébános tanítása szerint élni, a gyűlöletet nem tudja leküzdeni magában, és az végül úrrá lesz lelkében a megbocsátáson. Jacquou a parasztok élére áll, és önkezűleg igazságot szolgáltat, ahogy azt apja halálakor anyjának megígérte.

 

A felgyújtott kastély lobogó fénye azonban csillapítja a felkelők bosszúvágyát, és Nansac gróf megalázottan ugyan, de sértetlenül távozhat. Lánya, Galiote (Bojana Panic) női becsületén sem esik csorba, pedig a grófkisasszony többször is próbál közeledni a jóképű zsellérfiúhoz. Jacquou azonban mindvégig példát mutat abból, hogy a nemesség a szívben, az erkölcsben mutatkozik meg, nem pedig a gazdagságban.

 

Az egyszerű parasztok tiszta érzelmeinek bemutatása egy romantikus történetbe ágyazva igazán szép filmes élménnyel gazdagítja azokat, akik ezt a francia filmet választják egy tartalmas otthoni mozizáshoz.

Így, Karácsony közeledtével talán a szívünk is jobban átmelegszik, ha megnézzük ezt a megrendítő történetet a „szegények hercegéről”, mely már a bemutatás hetében a mozis Top Ten-ben nyitott Franciaországban. Most végre nálunk is látható DVD-n!

 

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:

Hang: A magyar DVD-kiadás technikai adatai:

Hang: magyar (DTS), magyar (DD 5.1), angol (DTS), angol (DD 5.1)

Kép: 2,35:1 (16:9)

Felirat: magyar

 

Extrák:

Előzetesek