Főkép

Az eredeti angol cím szerint Miss Marple utolsó eseteinek gyűjteményét tartjuk kezünkben, és ez sajnos helyes megállapítás, hiszen az eredetileg csak Agatha Christie halála után, 1979-ben megjelent válogatás valóban az utolsó alkalom, hogy az eszes idős hölgyet „akcióban” látjuk. Mondjuk az is igaz, egyik-másik írás jóval régebben keletkezett, és így már évtizedekkel korábban szerepelt más válogatásban (ilyen például a címadó történet, amit első ízben 1950-ben olvashattak Amerikában). Ez azonban senkit ne zavarjon, nem elfekvő anyagok újrahasznosításával van dolgunk, és nem is az íróasztalfiók mélyén kallódó rövidkékkel. Kimondottan élvezettel olvastam ezeket a nyugodt tempójú történeteket. Az első hatban vitathatatlanul megcsillan Agatha Christie tehetsége, nem véletlenül érdemelte ki rajongóitól a „krimi királynője” címet.

Tulajdonképpen mindegy számára, hogy házastársi gyilkosság (Gyilkosság méretre), láthatatlan személyzet (A tökéletes szobalány) a kiindulási alap, értő kézzel bonyolítja a szálakat, s olvasóként nincs más dolgunk, mint ámulni és bámulni az öreg hölgy logikai képességein. További plusz pontokat érdemel Christie azért, mert nem csak gyilkossági ügyeket vezet elő, van itt egyszerű lopás, és furmányos módon elrejtetett örökség is. Mindezt tetézi, hogy pár ötlet/megoldás már szerepel más műveiben is – de még ezeket is képes újszerű módon tálalni. Egyszerűen zseniális.

A meglátásom szerint a magas színvonal alól az utolsó két szösszenet jelent csupán kivételt, amelyek csekély terjedelmük miatt – érzésem szerint legalábbis – nincsenek kellőképpen kidolgozva. Inkább csak vázlatok, jegyzetek, melyekre már nem jutott elegendő idő. Persze a rajongók számára ilyen formában is kedvesek, de azért ez már egy külön kategória.

A kötetben szereplő írások:
Menedék
Fura tréfa
Gyilkosság méretre
A házmesterné bosszúja
A tökéletes szobalány
Miss Marple mesél
A baba
A tükör

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november