FőképA szlovákiai magyar, pontosabban csallóközcsütörtöki illetőségű EyeBeyond Sight több év közös zenélés, koncertezés után idén végre megjelentette első albumát, mely egy új korszak kezdetét jelenti számukra: ezt világosan kinyilvánították a lemez latin nyelvű címében is.

A banda egyébként még 2003-ban alakult, akkor még Snake Eat’s Rabbit néven. A szokásos tagcserék, egyéb problémák után 2005-ben jött az új énekes, a máig is itt tevékenykedő Patonyi Tamás, ekkor keresztelték át magukat Eye Beyond Sight-tá.

Nem kimondottan jellemző rájuk egy bizonyos műfaj: stílusukban megtalálhatók a death metal, a hard core és a thrash metal elemei is, sőt, egyik dalukba még egy kis reggae-t is becsempésztek.
Első demójukat 2006-ban készítették, három dallal, majd folyamatos és megfeszített munka után, 2007-ben vonultak stúdióba, hogy elkészítsék első nagylemezüket is.

Az igazán harapós hangzásért Sopronba utaztak, ahol az MD stúdióban rögzítették a tizenegy dalt, méghozzá nem is akárki segítségével: a legendás Moby Dick énekes-gitárosa, Schmiedl „Smici” Tamás volt a hangmérnökük.
Ez tökéletesen be is jött nekik: amikor először hallottam az albumot, egyszerűen képtelen voltam elhinni, hogy egy felvidéki amatőr zenekar dörren így meg. Messze felülmúlták az elvárásaimat!

A nyitó dal intrója mintha egy indián szertartásra kalauzolna el bennünket, figyelünk is, hogy mi ez, aztán hirtelen bedörren a „Regeneration”, és onnantól nincs megállás: ötletes riffek, élvezetes basszusjáték, nagyon ütős dob, állandó zúzás, a hangfalak meg mintha felzabálnák közben az étert, legalábbis megpróbálkoznak vele…

A három leginkább említésre méltó darab a „Chains”, az „Around Us”, illetve az albumot záró „Lorenzo’s oil”, mely a maga módján magában hordozza az azonos című film minden fájdalmát és szenvedését.
Egyébként a legjobb az egészben, hogy sehol sem bukkan fel az, ami a profi zenekaroknál gyakran felmerülő negatívum: nincsenek töltelékszámok. Érezni lehet, hogy a fiúk sokat dolgoztak, alaposan kitettek magukért, és csak teljes egészében kész dalokat játszottak fel a lemezre.

A metal műfajok rajongóinak kimondottan ajánlott hallgatnivaló ez a lemez: biztos vagyok benne, hogy sokan üdítő vérfrissítésként fogják megélni a banda hivatalos bemutatkozását. Akik meg esetleg nem látnának benne semmi újdonságot, még azok is tombolhatnak rá egy igazán jót…

(Bővebb információ a bandáról: www.eyebeyondsight.szm.sk)

Az együttes tagjai:
Patonyi Tamás - ének
Sill "Doki" Attila – gitár, ének
Machala "Macsek" Zoltán - gitár
Tóth "Kepasz" György - basszusgitár
Varga Bálint – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Regeneration
2. Money
3. Chains
4. Prayer for better days
5. Kill to play
6. Around us
7. Winter comes
8. Go on surviving
9. Lesson
10. It´s time
11. Lorenzo‘ oil

Diszkográfia:
Demo (2006)
Dies Ad Quem (2007)