Főkép A Karib-tenger kalózai sorozat 2003-ban indult, s A Fekete Gyöngy átka című első rész óriási siker lett.
A múlt év júniusában mozikba került folytatás, A holtak kincse szintén, és egészen biztos vagyok benne, hogy az internetes kalózkodás korában is épp eleget fognak az alkotók, forgalmazók és a franchise többi résztvevői kaszálni ezen a harmadik részen is.
 
A második fejezet ott ejtette el a fonalat, hogy... Ööö, izé... Hát, ugye, eltelt egy év, meg eleve olyan össze-vissza történt minden...
Ja, igen, szóval Jack Sparrow (Johnny Depp hiperlaza alakításában), a finoman szólva szétcsúszott kalózkapitány a csáposfejű Davy Jones börtönében senyved épp, szó szerint a világ végén, és valamiért egy rahedli kalóz úgy érzi, ha nem menekítik ki onnan a jó öreg Jack-et, akkor... Izé...
Nem mindegy?! Lényeg az, hogy el kell menni kiszabadítani, különben mi a kórságról szólna a harmadik rész?!
 
Megmentik, aztán kavar mindenki mindenkivel, valakiről, aki különben egész jó bőr, kiderül, hogy ő Kalipszó, a tenger istennője, és hogy a kalózurak, szám szerint kilencen, úgy döntenek, hogy üsse kő, szabadon eresztik, és akkor lesz ám nagy vihar és förgeteg, meg akkora tengeri csata, hogy olyat még a spanyol armada sem látott, pedig őket pont egy igazi kalóz, Sir Francis Drake futamította meg Anglia partjai alól, és aztán...
Nos, tulajdonképpen egyáltalán nem lenne akkora kunszt folytatni, ilyen szinten legalábbis, mivel bőven akad szál, amin tovább lehet menni.
 
Kalipszó látja lelkem, én aztán igazán szerettem az első részt, annyira, hogy annak hatására olvastam el életemben először a Kincses szigetet (csudajó könyv, ajánlom). A második résszel meg elnéző voltam, mondván, húha, ez aztán a katyvasz, milyen izgi lesz, hogy hogy fogják majd kibogozni.
Erre mit kell olvasnom? Hogy ugyan egyszerre vették fel a 2. és 3. részt, a forgatókönyvet A világ végén-hez csupán A holtak kincse moziba kerülése után véglegesítették.
Hát, érződik is, hogy zárnák Ted Elliott-ot meg Terry Rossio-t valami áporodott, büdös hajófenéki kabinba, három hétre, kenyérrel-vízzel, ahol csak a hülye folytatásaikat bámulhatják!
 
Jól van, annyira nem vészes azért a dolog. Látványos, naná. Bizonyos fokig izgalmas is, jóhogy. És rengeteg poén van benne.
És még azt is elnézem, mert szívemben kalóz volnék én is (na persze...), hogy amit itt humornak szánnak, annak egy része vagy szánalmas, vagy beteg, ahogy Havancsák mester mondaná.
Egyszerűen idétlen, idióta, kínos. De nem baj, nevetünk. A jó életbe, hát ha kifizetsz érte x összeget, próbáld meg élvezni!
 
Na mindegy. Nincs igazi történet, de legalább van egy nagy rakás különféle nációjú kalóz, akiknek jószerével ennél nincs is több szerepük, viszont valóban színesítik a filmet. Van sok-sok zajos csata, kardozás és ágyúdörgés töménytelen mennyiségben.
Sparrow-n kívül is akad pár jó arc, Barbossát (Geoffrey Rush), az első rész főgonoszát például egész megkedveli az ember.

De nálam egyetlen momentum mentette meg a filmet attól, hogy utáljam. Ez pedig Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa. Köztudott, hogy Depp róla mintázta Jack kapitány ez alkalommal különben elég skizofrén, és helyenként igen szürreális helyzetekben felbukkanó alakját.
Végül a filmeseknek sikerült rávenniük Richards-ot, hogy játssza el Sparrow édesapját. Állítólag a forgatáson is csúf berúgással küzdött épp a rock legenda, úgyhogy alakításának hitelességéhez kétség sem férhet – ha jövőre nem kapja meg a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját, süllyedjen el az egész puccos ceremónia!
 
Ami meg a sorozatot illeti, én a magam részéről adnék neki még egy esélyt. Hátha sikerül valami épkézláb folytatást kiötleniük. Elvégre a kalózok életének egyik alapvető eleme a meglepetés.
Két részen keresztül ugyan elkerülte a film készítőit, vagy még inkább a nézőket, de hátha majd most. Deppben bízhatunk. Keira Knightley ugyan azt nyilatkozta, neki elege lett, és nem folytatja, de tudjátok, hogy van ez a kalóz kincsekre emlékeztető gázsival...
 
Kapcsolódó írásaink:
A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (DVD)
A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse (mozifilm)
A Karib-tenger kalózai: A holtak kincse (DVD)
A Karib-tenger kalózai: A világ végén (mozifilm)
 
Eddig az alábbi kalózfilmről írtunk:
Blood kapitány