FőképBárhonnan is nézem, nehéz nem észrevenni a hasonlóságot H. P. Lovecraft korokkal korábban elfeledett „istenei” (nagy öregek) és a Horowitz által kitalált Öregek között.
Mindegyik társulat emberiségellenes, és ebben emberek segítik őket.
Természetesen vannak eltérések a két szerző tálalása között, de különben sem számítottam eredetiségre egy ifjúsági fantasynél.

Azt meg már az eddig olvasott Anthony Horowitz (született 1955. április 5.) könyvek is bizonyították, a sokoldalú szerző sosem hibázik, ezért aztán a kezei közül most kikerült történet az elejétől kezdve olvasatja magát, az időnként elszórt pármondatos utalások később értelmet nyernek.

Horowitznál nincs mágusképző, miként szörnytan sem létezik, helyette a korábban megismert Matt Freeman nyomában járjuk a vidéki Angliát.
Amikor tüzessé válik lába alatt a talaj, önként maga mögött hagyja iskoláját, és másik kontinensen próbál szerencsét. Ez hibás döntésnek bizonyul, mert a szupergazdag és szupertitkos szervezet (Nexus) őt védelmező betonfalába beépült egy tégla.

A folyamatos életveszély miatt (ez ugye már az előző részben is így volt) alig jut időnk aggódni a világvégét jelentő események miatt – de persze a végromlás megállíthatatlanul közeleg. Egyetlen ténynek örülhetünk csupán, egy lépéssel közelebb kerültünk a sorozatcímben említett ötök kilétének lelepleződéséhez.

Ugyan a sorozat végkifejlete egyelőre nem ismeretes, el kell ismernem, Horowitz továbbra is biztos kézzel teremti meg a kaland és a misztikum izgalmas légkörét, amiben jól fejlődik ez a fantasyleveleket hajtó történetét. Különösen az inkák örökségének szellemes felhasználása tetszett.

Bár erről meg Gaston Leroux könyve jut az eszembe (A Nap felesége), ami szintén errefelé játszódik; no meg Tintin (Hergé bájos képregényfigurája) Andokbéli kalandjai – de az már tényleg egy teljesen más ügy.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Az ötök ereje sorozat
Hollókapu
Égi háború
Leszáll az éj

Diamond testvérek sorozat:
A Sólyom gyémántja
Kettes számú közellenség
Titkos szolgálat
Homályos nyomok

Alex Rider sorozat:
Az első bevetés
Veszélyes iskola
Mély vízben
A sas lecsap
Láthatatlan Kard
Harmadik Erő
Kígyófej
Krokodilkönnyek
Az utolsó bevetés