FőképNa ez egyértelműen fiúk számára íródott kötet, hiszen melyik kissrác ne álmodozna távoli földekről, veszélyes utazásokról. A sorozat 16. kötetben azok a felfedezők szerepelnek, akik túlléptek az álmodozáson, maguk mögött hagyták az otthon melegét és nekivágtak a nagyvilágnak.

Az emberiség szempontjából legfontosabb felfedezők nevét nem ismerjük, mivel évezredekkel korábban még nem létezett az írás, és ennek hiányában nincsenek pontos információink abból az időből, amikor fajunk szétrajzott a fekete kontinensről, és benépesítette bolygónkat.

De ezt követően már minden fontosabb utazásról vannak beszámolóink, kezdve az ősi egyiptomiakkal, akik a távoli Punt földjét keresték fel elefántcsontért, aranyért és még számos egyéb drágaságért.
Történt mindez három és fél ezer évvel ezelőtt, Hatsepszut királynő uralma idején.

Minden elégedettségem ellenére most első ízben éreztem úgy: a 48 oldalas terjedelem hátrányt jelent, hiszen ennek következtében számos híresség kimaradt a felsorolásból, mint ahogy a magyar utazókról szóló szócikkek is.
Hiányolom továbbá Ázsia kutatását (Marco Polo utáni időszak), valamint a kínaiak által szervezett 1421-es expedíciót.

De nem folytatom, hiszen ezeken kívül is elég tudás szerepel a kötetben. Kezdve az ókor hírességeivel, aztán jön a kikerülhetetlen Kolumbusz Kristóf és Cook kapitány, majd a sarkok kutatóival zárul a sor.
Kiderül továbbá, hogy ezek a bátor férfiak (nők valamiért nem szerepelnek a felfedezők között) miért szálltak hajóra, milyen volt az élet a fedélzeten, mit ettek, hogyan tájékozódtak, ki és miért finanszírozta egyáltalán ezeket az utakat, milyen hasznot hoztak az adott országnak, stb.

Mindent összevetve nem rossz a könyv, de sokat kell még hozzáolvasnia annak, aki átfogóbb ismeretekre vágyik.

Ajánlott irodalom (a teljesség igénye nélkül):
Adam Olearius: Adam Olearius viszontagságos útja az orosz földön át Perzsiába
Alexander von Humboldt: Az Orinoco vadonában
Alfred Brehm: Az Egyenlítőtől az Északi fokig
Charles Darwin: Egy természettudós utazásai
Balázs Dénes könyvei
Ibn Battúta: Ibn Battúta zarándokútja és vándorlásai
Thor Heyerdahl: A Kon-Tikitől a Raig
Vámbéry Ármin: Dervisruhában Közép-Ázsián át
Az újvilág hajósai (Kolumbus, Vespucci, Magellán)
Roland Huntford: Scott és Amundsen
James Cook: Utazások a világ körül
Messzi népek magyar kutatói I-II.
Amerikától Óceániáig (válogatás)