FőképEzúttal nem szőrösszívű kritikus vagy zenetudós precízen megfogalmazott gondolatai állítják elénk a Queen együttes énekesét, hanem egy – ebből a szempontból – amatőrnek számító alkalmazott, aki valami hasonlóra vállalkozott, mint amit Az igazi Hofi című gyűjteményben már megtapasztalhattunk. Jelesül: milyen az, amikor a közeli ismerősök mondják el, mit láttak a híresség „árnyékában”.

Ennek egyenes következménye, hogy a mesélő híján van úgymond az írói tehetségnek (ezért volt szükség társszerzőként David Evans közreműködésére): mondandójával döcögősen halad, mentes minden cirádától, szemlátomást nem szokott ekkora nyilvánossághoz.
Ráadásul igazi angol a szentem, ami alatt azt a távolságtartó hűvösséget értem, amit előszeretettel társítok a szigetlakókhoz. Ennek szellemében meglepően kevés személyes érzelemnyilvánítás szerepel a kötetben.
Nagyjából ez a legtöbb: „A legkevésbé sem élveztük mindezt.” Vagy „Nagyon jól szórakoztunk!”

Ami mégis érdekessé teszi Peter Freestone (született 1955. január 8.) beszámolóját, az korábbi munkaköre, hiszen évekig Freddie Mercury személyi titkára volt (no meg főszakács, mosogatófiú, pincér, komornyik, inas, írnok, öltöztető, és a többi), s mint ilyen ott lehetett az együttes fellépésein, a lemezfelvételeken – s nem utolsó sorban vele töltötte a hétköznapokat.

Milyen volt otthon, kik voltak a barátai, hogyan viselkedett velük, hova járt szórakozni, merre voltak házai, miért léptek fel az akkoriban bojkottált Sun City-ben?
Egyáltalán milyen ember volt Freddie, miként viselte el a Queen hullámzó népszerűségét, mi motiválta szólólemezét, s milyen előzmények vezettek közös lemezéhez Montserrat Caballé (teljes nevén Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc) operaénekesnővel?
Mindezeken felül alapos leírást kapunk Freddie utolsó házáról (Garden Lodge), betegségéről, haláláról és temetéséről is.

Talán már ennyiből is sejthető, nem nagy leleplezésekről vagy összefüggésekről beszél Peter, hanem apróságokról, amelyek teljesebbé teszik elképzelésünket munkaadójáról (mint emberről), s akinek zenéje azóta is megkülönböztetett helyet foglal el a rajongók és a tisztelők gyűjteményében.

Kapcsolódó írások:Queen: Queen (CD)
Queen: Sheer Heart Attack
Queen: News of the World
Queen: Jazz
Queen: Flash Gordon
Queen Rock Montreal
Queen: The Cosmos Rocks