Főkép

„This pairing never happened, but it should have.” - olvashatjuk a lemezhez tartozó füzet legelején. Ray Charles tehát „soha életében” nem játszott együtt a Count Basie Orchestrával. De hát akkor miről van szó?

Ray Charles világhírű amerikai soul-zongorista és énekes 2004. június 10-én hunyt el Beverly Hills-i otthonában, Kalifornia államban. Genius Loves Company című, duetteket tartalmazó lemeze halála után két hónappal jelent meg, és 2005-ben nyolc Grammy-díjat zsebelt be, többek között a legjobb lemeznek és a legjobb dalnak járót is. Ezután még megjelent a kevésbé sikeres Genius & Friends című utánérzés, és most, október elején ismét egy újabb kiadvány látott napvilágot az ő neve alatt. Ne ijedjünk meg, nem egy újabb pénzszagú duett-albumról van szó, hanem valami egészen másról.

A lemez története röviden:
Egy éve, 2005-ben John Burk, a nagysikerű Genius Loves Company producere szerencsésen rábukkant egy 1973-as, nem túlságosan jó minőségű koncertfelvételre, amin, először úgy hitték, Ray a Count Basie Orchestrával játszik együtt. Bár később kiderült, hogy ez nem igaz, Burköt a felvétel egyszerűen nem hagyta nyugodni. Ekkor jött az ötlet: az 1973-as Ray Charles mögé be lehetne rakni a mai, 2006-os Count Basie Orchestrát, és ezzel megvalósítani az álomkoncertet, ami igazából sosem került megrendezésre. A Count Basie Orchestra, ami még Basie halála után huszonkét évvel is folyamatosan koncertezik, belement a dologba, így a Ray Sings, Basie Swings hosszas munkálatok (a koncertfelvétel kipucolása, a big band-sávok újrafelvétele, és végül az énekes és a zenekar összemontírozása) után, már október 3-a óta kapható a boltokban. Érdekes, hogy a címben szereplő két muzsikusból már egyik sem halhatta ezt a lemezt.

Amikor megkaparintottam a korongot, arra gondoltam, hogy ez vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul sikerült. Burk hatalmas kockázatot vállalt, amikor elhatározta, hogy elkészíti ezt a lemezt, mert tulajdonképp az elhunyt muzsikus nevében cselekedett. Ha pedig még valami rossz sül ki a dologból, akkor végképp eláshatja magát. Szerencsére nem így történt. A tizenkét darab, big banddel „tuningolt” szám mindegyike nagyon jóra sikerült, egyetlen rossz szavunk sem lehet. Mind a Count Basie Orchestra, mind a „montírozók” kiváló munkát végeztek; csak akkor vehetjük észre, hogy Ray sávjai igazából harminchárom évvel korábban lettek felvéve, mint a zenekari sávok, ha tényleg nagyon odafigyelünk rá (bár a „Feel So Bad”-ben az átlagosnál kicsit jobban hallatszik az eltérés).

A számok között a közismert Ray-klasszikusok („Busted”, „Crying Time”, „Georgia On My Mind”, stb.) mellett olyan feldolgozások is felkerültek az albumra, mint a Beatles-féle „Long and Winding Road” vagy Melanie „Look What They’ve Done To My Song”-ja. Ez utóbbiban némi öniróniát is érezhetünk a lemez készítői részéről. A zene tehát egyszerűen pazar, az illetékesek igazán jó munkát végeztek. Még egy kellemes meglepetés, hogy egy vendégmuzsikus, Joey Defrancesco orgonista is szerepel az albumon, két szerzeményben.

De a kérdés még mindig ott van: megengedhető-e az, hogy egy zenész halála után valaki más rendelkezzék a felvételei fölött? A vélemények abszolút megoszlanak. Bár a törvények megengedik, mégis van ebben valami bizonytalanság. Ez volt a kérdés Clint Eastwood Bird című filmjének nagy vihart kavart zenéjénél is, ami hasonlóképp készült el: az eredeti Charlie Parker-szólók mögé újból feljátszották a sávokat. A vélemények akkor is ugyanúgy megoszlottak, mint ennél a kiadványnál. Én személy szerint a fülemre hallgatok, ami azt súgja: márpedig ez jó.

A Ray Sings, Basie Swingset mindenképpen érdemes meghallgatni, még azoknak is, akik ódzkodnak az efféle felvételektől. A korongon szereplő muzsika kifejezetten élvezetes, Ray Charles-rajongóknak egyszerűen kihagyhatatlan. A korong mellett pedig még dicséret illeti David Ritzet, a lemezhez tartozó füzetben található szöveg íróját is. Tudvalévő, hogy Ray mindig is híve volt a modern technikának, és előszeretettel ki is használta azt. Ezért is úgy gondolom, hogy Ray nem haragszik odafent emiatt az album miatt.
„It’s a dream come true!”

Zenészek:
Ray Charles - ének, zongora
Butch Miles - dobok
Tony Suggs - zongora
James Leary - bőgő
Will Matthews - gitár
Marshall McDonald - altszaxofon, fuvola
Grant Langford - altszaxofon
Doug Lawrence - tenorszaxofon
Doug Miller - tenorszaxofon
John Williams - baritonszaxofon
Scotty Barnhart - trombita
Clarence Banks - harsona
The Raelettes - kórus
Joey Defrancesco - orgona

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Oh What A Beautiful Morning
2. Let The Good Times Roll
3. How Long Has This Been Going On?
4. Every Saturday Night
5. I Can’t Stop Loving You
6. Cryin’ Time
7. Busted
8. Come Live With Me
9. Feel So Bad
10. The Long And Winding Road
11. Look What They’ve Done To My Song
12. Georgia On My Mind

Diszkográfia:
Ray Charles (vagy Hallelujah I Love Her So, 1957)
The Great Ray Charles (1957)
Yes Indeed! (1957)
Soul Brothers (Milt Jacksonnal, 1958)
Soul Meeting (Milt Jacksonnal, 1958)
Ray Charles at Newport (1959)
What’d I Say (1959)
The Genius of Ray Charles (1959)
In Person (1960)
Genius Hits the Road (1960)
Dedicated to You (1960)
Ray Charles and Betty Carter (1961)
Genius + Soul = Jazz (1961)
Modern Sounds in Country and Western Music (1962)
Modern Sounds In Country and Western Music Volume Two (1962)
Ingridients in a Recipe For Soul (1963)
Sweet & Sour Tears (1964)
Have A Smile With Me (1964)
Live in Concert (1965)
Together Again (1965)
Crying Time (1966)
Ray’s Moods (1966)
Invites You to Listen (1967)
Portrait of Ray (1968)
I’m All Yours Baby! (1968)
Doing His Thing (1969)
Love Country Style (1970)
My Kind of Jazz (1970)
Volcanic Action of My Soul (1971)
A Message From the People (1972)
Through the Eyes of Love (1972)
Jazz Number II (1972)
Come Live With Me (1974)
Renaissance (1975)
My Kind of Jazz, Part 3 (1975)
True to Life (1977)
Love & Peace (1978)
Ain’t It So (1979)
Brother Ray Is At It Again (1980)
Wish You Were Here Tonight (1983)
Do I Ever Cross Your Mind (1984)
Friendship (1984)
The Spirit of Christmas (1985)
From the Pages of My Mind (1986)
Just Between Us (1988)
Would You Believe? (1990)
My World (1993)
Strong Love Affair (1996)
Thanks For Bringing Love Around Again (2002)
Genius Loves Company (2004)
Genius & Friends (2005)
Ray Sings, Basie Swings (2006)