Főkép

Tom Clancy minden regényében képes valamilyen egyszerűnek tűnő, mégis fenomenális ötlettel előállni. Ráadásul nem lehet eléggé hangsúlyozni: ezek egyrészt nagyon is hihető dolgok, másrészt az író olyan emberközeli módon képes az olvasó elé tárni a történéseket, amely párját ritkítja.

Ehhez persze hozzájárul, hogy rendkívül mélyreható háttérismertekkel rendelkezik, akár csak Dan Brown. Igaz, Brown külön felhívja az olvasó figyelmét például arra, hogy a regényében szereplő technikai kütyük létező, használt eszközök. Clancynél erre nincs szükség, az ember egyszerűen zsigerből tudja ezeket a dolgokat. (Ez a példa kicsit sántít; nem Clancy-t kéne Brownhoz hasonlítani, hanem fordítva, elnézést érte.)

Habár Clancy regénye 1998-ban íródott, és azóta pár apró dolog változott a világban, a regény mégsem vesztett semmit mondanivalójából és hihetőségéből. De voltaképpen mi is az a Szivárvány-kommandó?

Azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy minden ország rendelkezik speciális terrorelhárító, embermentő, stb. kommandós egységekkel. Az ismertebbek a Delta Force, a SAS, a GSG-9 és így tovább. Közös jellemzőjük, hogy egy adott ország hozta létre őket, tagjai pedig az adott ország erre a célra kiképzett katonái és/vagy rendőrei. A Szivárvány-kommandót ezzel szemben több ország hozta létre, több nemzet katonái alkotják.

Ráadásul titkos szervezet, ami papíron és a nagyközönség előtt nem is létezik. Létrehozásra azért került, hogy a világ legjobb terrorelhárítói együtt tudjanak tevékenykedni, ami sokkal nagyobb eredményességet feltételez, mint egy lokális rendőri vagy katonai egységnél várható lenne. Így létrejött egy csúcs-szuper kommandós egység, aminek elsődleges feladata természetesen az ártatlanok védelme és a gonoszok likvidálása.

Ezt a pontot egy kicsit nem értettem, de aztán a regény folyamán ez is tisztázódik. Mivel a Szivárvány egy katonai egység, és katonáéknál a halott ellenség okozza a legkevesebb gondot…

Clancy regénye ennek a képzeletbeli kommandónak a születését és első megmérettetéseit tárja elénk. Persze nem lenne teljes a történet egy, a háttérben meghúzódó, világméretű összeesküvés nélkül, amelynek célja nem éppen a barátságos és békés jövő biztosítása az emberiség legnagyobb részének. Miközben John Clark parancsnok (hívónév: Rainbow Six) és csapata volt kelet-német, baszk és IRA terroristákkal küzd, lassan fény derül a háttérben meghúzódó igazságra, és a Szivárvány-kommandó élete eddigi legfontosabb bevetésére készülhet.

 

A szerző életrajza