Főkép

Már az sem mindegy, hogyan közlekedik az ember. Itt van példának okért Alex Rider, aki teljesen szabályosan távozott az MI6 épületéből, és kellő körültekintés nélkül lelépett a járdáról. Helyszíni bírság helyett golyót kapott a mellkasába, és ha nem lenne akkora szerencséje, már alulról szagolná az ibolyát.


Úgy tűnik azonban, hogy megannyi életveszélyes kaland túlélőjét nem lehet egyetlen lövéssel elintézni, így a gyors orvosi beavatkozás és a többórás műtét eredményként már türelmetlenül fekszik kórházi szobájában. Elege van az egészségügyből, és már várják az iskolában.

A sors azonban ismét másként dönt: az álmatlanságban szenvedő fiú éjszakai bóklászása során négy fegyveres férfiba botlik a kórház folyosóján. A találkozás persze baráti csevegés helyett elszánt kergetőzésbe torkollik. A kémkedéssel töltött hónapok azonban nem múltak el nyomtalanul, ezért a profi ügynök diadalmaskodik a behatolók felett. Ám a beérkező hátvéd ellen tehetetlen, annak rendje és módja szerint leütik. Mire magához tér, már megkötözött fogolyként hallgatja a Harmadik Erő néven ismert ökoterrorista csoport követeléseit.

Mire sikerült tisztáznia, hogy ő nem az, akinek gondolják, majdnem elveszti pár ujját. Mondjuk a helyzet később sem lesz biztatóbb, elvégre senki sem gyűjti a terhelő tanúkat. A terroristák az ügyintézés szokatlan módját választják: bezárják egy szobába, majd rágyújtják a lakatlan toronyházat. Talán korábban kellett volna visszavonulnia a kémkedéstől? Úgy tűnik, a nyugdíjazás még várat magára. De a temetés is, elvégre Alex volt már ennél szorultabb helyzetben is.

Anthony Horowitz nem éri be a látványos épületekkel, szigetekkel, hegycsúcsokkal, hősének már kevés a bolygó, ezért legújabb kalandjában a világűrbe is ellátogat. A színvonal nem csökkent, a korábban megszokott módon izgulhatjuk végig a nyugalomra vágyó, mégis mindig zűrős és persze titkos ügyekbe csöppenő fiú kalandjait, akit isteni közbeavatkozás helyett pár szerencsés véletlen segít át azokon az életveszélyes helyzeteken, amiket önerőből nem tud megoldani.