FőképA könyv legnagyobb erénye, hogy nem szakemberek – kertészek, botanikusok, biológusok – írták, és főleg nem szakembereknek, hanem egy lelkes orchideagyűjtő, aki csupán szabad idejében foglalkozik ezekkel a csodálatos növényekkel. Kézikönyve nagyszerű segítséget nyújt az orchideák gondozásában, de esztétikai élménynek sem utolsó. Sőt.

Az orchidea szó a görög eredetű „orchis” (here) szóból ered, utalva a növény két föld alatti, hereformájú hagymájára. Az esztétikai élményen kívül az orchideáknak számos felhasználási módját ismerték/ismerjük. Az ókorban például néhány fajt aphrodiziákumként is használtak, de élelmiszerként (a vanília is az orchideák családjába tartozik), gyógyszerként is számon tartották. Napjainkban az illatszergyártás fontos alapanyaga.

Az első orchidea nagy valószínűséggel 1731 körül került a Bahama-szigetekről Európába, egészen pontosan Angliába. Hosszú évtizedeken keresztül az orchidea Európában ritka, különleges kincsnek számított, hiszen úgynevezett orchideavadászok sokszor az életük kockáztatásával szerezték meg az egyre szebb, különlegesebb és ritkább, ezáltal természetesen egyre drágább növényeket.
Ám ezek a csodálatos virágok nem csupán értékesek voltak, hanem idővel státusszimbólummá váltak. Maga a növény ugyebár a forró égövön honos, de csodálatos virágaiért a világ minden pontján igény született a termesztésükre. Amit csak üvegházak építésével lehetett megoldani.

Manapság viszont már egyáltalán nem számít luxusnak megvenni egy-két tő orchideát. Egész iparág alakult az orchideák nemesítésére, szaporítására. Csakhogy az ipari méretű tevékenység fokozódásával a növények különleges értéke rohamosan csökken.
Bár ez bizonyos szempontból nem túl jó hír, azért azoknak, akiknek régi vágyuk volt, hogy otthonukban is megcsodálhassanak egy-két ilyen növényt, most elérhető közelségbe kerültek a dolgok. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pl. minden Magyarországon megtalálható orchidea-faj védett.

Az európai orchideák nemigen versenyezhetnek trópusi rokonaik látványos szépségével. Nincsenek rikító színeik, és nem büszkélkedhetnek különleges, bonyolult formájú virágaikkal sem. Mégis különlegesek.
Éppen emiatt az orchideák keleten a kifinomultság, a műveltség és a gyengédség megszemélyesítői. Tehát akinek orchideát adunk…